1062 0
1062 0

NEW YORK, TORSDAG — FN:s säkerhetsråd har klubbat en historisk resolution om kampen mot ebola-viruset i Västafrika. Det var första gången säkerhetsrådet någonsin samlades till ett akut möte för en hälsorelaterad kris, enligt USA:s FN-sändebud Samantha Power. USA är ordförande i säkerhetsrådet för tillfället. Resolutionen backas upp av 130 länder, vilket är ett rekordhögt antal, enligt Power. Resolutionen togs enhälligt och stadgar att internationell hjälp synkroniseras samt att ett nytt FN-organ bildas för att hantera akuthjälpen.

En del skrämmande fakta presenterades under mötet av bland andra David Nabarro, FN:s särskilda sändebud i kampen mot viruset.

”Det är ett utbrott som sprider sig exponentiellt, mera precist dubblas antalet smittade var tredje vecka”, sa Nabarro. ”Antalet har med andra ord dubblats sedan jag tillträdde som sändebud i augusti för snart en månad sedan”.

Hjälpinsatserna däremot ökar bara linjärt, sa sändebudet på plats i FN:s säkerhetsråd på torsdagen, ”så virusutbrottet ökar hela tiden ifrån insatserna”.

”Det behövs en massiv uppskalning av hjälpen, och den behöver göras kommande veckor”, tillade Nabarro.

Chefen för världshälsoorganisationen WHO, Margaret Chan, höll ett eget anförande där hon sa att hjälpen måste sättas in snabbt för att förhindra att hela stater upplöses. De värst drabbade länderna är Guinea, Liberia och Sierra Leone. 5 500 är smittade och minst 2000 är döda i virussjukdomen, enligt WHO-chefen som också sa att de siffrorna sannolikt är underskattningar.

”Det handlar om 22 miljoner människor vars liv påverkats och hotas av virusutbrottet. Det här är det värsta utbrott av en epidemi som vi upplevt under vår livstid”, sa  Chan.

 

Här är en film från FN om kampen mot ebola:

In this article


Join the Conversation