677 0
677 0

Måndag 16 maj klockan 10 till 10:30 kunde du diskutera amerikansk politik, Donald Trump, kongressvalet i november, president Biden, USA vs Ryssland, min bok EFTER TRUMP och mycket annat.


OK, let’s go: Första frågan är från Annika:

Hej! Om Trump ställer upp i nästa val, vad är chansen att han vinner då? Tack

– Annika

Erik: Det är ju över två år kvar till nästa presidentval och många faktorer går förstås inte att överblicka. Men bortser vi från det, så kan vi konstatera att Trump vunnit ett val, 2016, och förlorat ett 2020, Hans seger blev ungefär lika stor som Bidens seger fyra år senare, vad gäller elektorsröster. Trump har dock aldrig vunnit en majoritet av väljarnas röster, inte ens 2016 (vilket inte krävs i det amerikanska systemet). Bidens övervikt var ännu större än Clintons. Så Trumps trend är fallande vad gäller väljarstöd. Det bör göra det svårare, men inte omöjligt, att vinna 2024.

Hur kan alla journalister vara så säkra på att demokraterna inte stal valet 2020? 

– CG-41

Erik: Det handlar om fakta. Trump och hans anhängare har inte kunnat påvisa något valfusk som skulle ha kunnat ändra valresultatet 2020. Internet är fullt av ”bevis” på valfusk, men det mesta av det är överdrifter, förhoppningar, missförstånd eller rena påhitt. Ingen myndighet som hade till uppgift att utreda valfusk slog larm. Alla 50 delstaterna verifierade sina valresultat.

det pratas om att demokraterna inte kan vinna kongressvalet - vad är det som går så dåligt för dem? Är det främst Bidens låga siffror?
– Christer

Erik: Flera saker. Bidens popularitet är låg, runt 40 %, vilket gör det svårare för partiet i valet i nov. Det beror delvis på att flera reformer gått i stå i kongressen samt på den dåligt hanterade reträtten från Afghanistan i somras. Sedan är det normalt att det parti som just vunnit Vita Huset ”straffas” av väljarna i nästpåföljande kongressval.

Varför finns inga yngre presidentämnen än Biden och Trump? Orkar de bli president igen?
– Ella

Erik: Det finns det. Särskilt Republikanerna har en lång rad yngre potentiella kandidater som bara väntar på att få en chans att ställa upp igen. Det är dock svårt så länge Trump har ett så starkt grepp om miljontals kärnväljare som han har. Vad gäller åldern – den stora snackisen i DC nu är om Biden verkligen orkar en hård valkamapnj till. Detsamma gäller Trump med, även om han är några år yngre.

Hej Erik! En fråga, när vi nu går med i Nato. Vad händer om Trump kommer tillbaka om två år? Och är han pos inställd till Ukrainakriget, han var ju pos inställd till Putin som det verkade.
– Susan A.

Erik: Bra fråga. Ingen vet förstås. Men ett par saker kan man ha i åtanke: Kriget i Ukraina har enat Nato. Ett av Trumps argument mot alliansen var ju att flera länder inte betalade vad de skulle, vilket han hade en poäng i. Men nu ökar tex Tyskland sina militärinvesteringar. Dessutom är åtminstone republikanska kongresspolitiker till största delen med på tåget och ser ett värde i att stötta Ukraina och Nato. Så Trump har inte någon stark allians i kongressen för att överge försvarsalliansen. Blir han president igen så kan han tvingas rätta in sig i ledet mer än han gjorde förra gången.

Det går ju inte att veta förstås, men hur tror du att fyra år till med Trump blir, jämfört med hans första 4 år?
– Kars R

Erik: Ett tema för en sådan presidentperiod skulle kunna handla om att Trump försöker få upprättelse efter valförlusten 2020 och försöker straffa så många som möjligt av sina upplevda fiender, varav många finns i det republikanska partiet. Han är redan på god väg att lyckas med det. Som president skulle han ha nya möjligheter, särskilt som han inte verkar bry sig om regler och praxis mot att använda tex justitiedepartementet för egen vinning. I övrigt vet jag inte om han skulle skilja sig sä värst mycket åt från de första fyra åren. Trump will always be Trump, så att säga. 

Ok, det var allt vi hann med den här gången! Fortsätt fråga, så kanske vi kan göra en till sådan här aktivitet framöver.

Vill du läsa min bok? ”EFTER TRUMP” finns att köpa från förlaget Hoi här.

In this article