1091 2

NEW YORK, MÅNDAG KVÄLL — En kylig vind viner genom träden här på East Side av Manhattan denna måndagskväll och snöflingor yr runt i luften. Det är ändå bara början, om man ska tro National Weather Service, som förutspår att snöstormen, en ”blizzard”, slår natten till tisdag mot storstäder som New York, Philadelphia och Boston och skapar oreda i trafiken och andra problem.

Så här skrev Weather Service i väderprognosen på måndagen:

* LOCATIONS...NEW YORK CITY AND SURROUNDING IMMEDIATE SUBURBS...
  LONG ISLAND...AND MOST OF SOUTHERN CONNECTICUT.

 

Snöstormvarningen från National Weather Service på måndagsmorgonen.
Snöstormvarningen från National Weather Service på måndagsmorgonen.

Stormen var så mycket mer olämplig för min del eftersom jag och fotograf Höök i natt skulle ha åkt iväg på reportageresa till sydligare breddgrader. Men nattflyget från JFK är inställt. Jag har inlett processen med att försöka omboka till samma flighter ett dygn senare, vilket tagit bättre delen av den här dagen.

På eftermiddagen var jag ute och gick en runda runt kvarteret. Då snöade det måttligt och köer hade börjat bildas i matbutikerna där New Yorkers hamstrade förnödenheter inför ovädret. Jag skrev den här rapporten om snöstormen åt SvD på måndagskvällen.

Plogförsedda sopbilar skottar modd längs Första avenyn.
Plogförsedda sopbilar skottar modd längs Första avenyn.
Snön började falla på mndagsmorgonen över New York.
Snön började falla på mndagsmorgonen över New York.

Från kl 23 lokal tid råder förbud mot civil biltrafik i New York City, Long Island och en rad countys norr och öster om New York, meddelade guvernören Andrew Cuomo och hotade med böter på 300 dollar för den som äventyrade sig ut på gatorna.

Vid 20-hugget, 02 svensk tid, blåste det en frist bris över Manhattan, men snön hade avtagit och en och annan fotvandrare var ute. Den mesta snön väntas dock senare i natt och in på morgontimmarna till tisdagen, då New York riskerar få 60 centimeter snö och Boston så mycket som 90 centimeter.

Stormen har snabbt dubbats till ”historisk”, ”livsfarlig”  och ”av episka dimensioner” av CNN och andra tv-kanaler, påhejade av guvernörerna för New York och New Jersey, Andrew Cuomo och Chris Christie, samt NYC:s borgmästare Bill de Blasio. Det återstår att se om deras domedagsprofetior slår in.

För de – inklusive undertecknad – som eventuellt skulle flyga någonstans från New York på tisdag har de förvisso redan gjort det.

Welcome to New York…

 

In this article