1110 0
1110 0

INDOANOLA/DES MOINES. I skrivande stund är det nästan helt jämnt race mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders efter Iowas ”caucus”, som primärvalet heter här, på måndagskvällen.

Jag har jobbat 14 timmar idag med bevakningen, men det har varit roligt. Roligast av allt var besöket på en demokratisk vallokal för några timmar sedan, runt klockan 19 lokal tid när röstandet inleddes. Jag tog bilen och valde på måfå ut en småstad en bit utanför Des Moines. Det råkade bli Indianola en halvtimme söder om huvudstaden Des Moines. De har en gymnasieskola där, Simpson College – väldigt fin, såg nästan nybyggd ut. Där måste de väl ha en vallokal, tänkte jag.

Och mycket riktigt.

KARTA Här ligger Indianola 

Ett demokratiskt caucus liknar ingenting annat.

I en samlingssal på andra våningen är det full aktivitet. Ett demokratiskt nomineringsmöte ska just inledas.

Särskilt Demokraternas ”caucus” är speciellt. Röstningen görs inte genom att lägga lappar i en låda, utan istället genom att de röstande delar in sig i grupper beroende vem de stödjer. De närvarande i just det här distriktet har delat upp sig i tre grupper i samlingsrummet: en för Hillary Clinton, en annan för Bernie Sanders och en för Martin O’Malley.

Samlingssalen på Simpsin college i indianola där demokrater röstar på måndagskvällen.
Samlingssalen på Simpsin college i indianola där demokrater röstar på måndagskvällen.
SekretOrdförande Bob försöker hålla ordning på processen.
Ordförande Bob försöker hålla ordning på processen.

Ordföranden, Bob, förklarar spelreglerna sedan han läst upp ett brev från del lokala partiordföranden.

– Varje grupp väljer ut två delegater som räknar medlemmarna i er grupp. Sedan rapporterar ni in siffran hit, säger Bob. Bredvid honom sitter sekreteraren och för bok över röstlängderna. Han påpekar att det är förbjudet att räkna in journalisterna på plats och att ungdomar som inte har åldern inne vid valdagen heller inte får tas upp i rösträkningen.

– Det här är demokrati i sin renaste form, tillägger han.

Här röstar demokrater vid Iowas caucus.
Här röstar demokrater vid Iowas caucus.
Hoppsan: O'Malleys läger visar sig ha för få medlemmar för att räknas i första omgången.
Hoppsan: O’Malleys läger visar sig ha för få medlemmar för att räknas i första omgången.

Räkningen inleds. 79 personer stödjer Clinton, bara 14 stödjer O’Malley. Bernie Sanders drar ihop 105. Jubel utbryter från Sanders-lägret.

Problem uppstår: O’Malleys röster är för få för att  vara giltiga. Varje kandidat måste upp i minst 15 procent av totalen.

Ett förhandlande inleds där O’Malley-lägret antingen kan locka till sig röster från någon av motståndarna, alternativt tvärt om, att Sanders eller Clinton snor O’Malleys och bättrar på sin egen status.

En tjej firar Iowas caucus med en t-shirt från Mike Dukakis kampanj 1988. Foto: Erik Bergin
En tjej firar Iowas caucus med en t-shirt från Mike Dukakis kampanj 1988. Foto: Erik Bergin
Vid bordet sitter sekreteraren och håller ordning på rösträkningen, som sker i omgångar vartefter grupperna av människor ändras.
Vid bordet sitter sekreteraren och håller ordning på rösträkningen, som sker i omgångar vartefter grupperna av människor ändras.

Nya problem: Tiden är på upphällningen. Processen måste ske inom vissa tidsramar.

– Jag yrkar att vi förlänger med fem minuter, ropar Bob i mikrofonen. Vilka är för?

Han får ett rungande ja. Processen går vidare. Några minuter senare kommer ett glädjande besked för Martin O’Malley: hans grupp är bara två röster kort från att vara giltig.

MISSA INTE Läs min SvD-direktrapport från Iowa

In this article