1443 1
1443 1

05.30, TSUKIJI FISH MARKET, TOKYO — Jag tar det första tåget som går ner till kajen i centrala Tokyo, där den gigantiska fisk-, kött och grönsaksmarknaden Tsukiji ligger. Allt i ett: hamn, logistikcentrum, auktionshall, grossister, detaljister, frystransporthub – och, förstås, världens kanske färskaste sushifrukost. Det är ett fantastiskt nöje att vandra omkring därinne mellan borden med tonfisk, räkor, musslor, rom, bläckfisk, ål, bento, män och kvinnor som rensar, skär, filéear, säljer, köper, förhandlar, läser tidningen, tar en cigg och, mitt i alltihop, små truckar som far omkring i vansinnig fart med frusna tonfiskar på flaket som man får se upp för. Jag faschineras alltid av marknadsplatser eftersom så mycket händer på en gång. Det krävs en ofantlig logistikoperation att hantera så mycket som 2000 kubikmeter (!) marina produkter – varje dag. I sitt slag påstås Tsukiji vara den största marknaden i världen.

Tonfiskauktion en tidig morgon vid Tsukiji Fish Market i Tokyo. Klockan Šr cirka 6. Hit fraktas fisk och skaldjur med fartyg och flyg för att prissŠttas.
Tsukiji Fish Market i Tokyo.
Sushifrukost vid Tsukiji Fish Market i Tokyo. Kan vara bŠsta hittills.
Tsukiji Fish Market i Tokyo.

 

In this article


1 comment

  1. Anonymous

    Hej!
    Shinkansen är inte att tänka på här i Sverige! Tågen gör 0 knop för tillfället. Lastbilar tippar omkull på E4:an, i Mjölby centrum är det totalstopp och snösvängen sliter halvt ihjäl sig och militären hackar is och snö på spår och växlar i Nässjö. Jag har sportlov men så mycket sport blir det inte för utom skidåkning på landet. OS i Vancouver på dumburken. Kollar japanerna på vinter-OS?
    Läser dagligen dina utmärkta resereportage och ser alla bra bilder. Allt väl.
    Pappa

Comments are closed.