925

Fick tag på ett nytt nummer av The Daily Inquirer och sitter och uppdaterar mig på muthärvan mot president Arroyo och hennes man. Fantastisk story. Tydligen pågår senatsförhör just nu med ett huvudvittne till vissa händelser som har med bredbandsprojektet National Broadband Network, NBN, att göra. NBN var en affär på 329 miljoner dollar med kinesiska ZTE som skulle knyta samman landets myndigheter i ett slags nätverk. Affären överprissattes, enl uppg, med 130 milj us-dollar i kickbacks till bland andra Gloria Arroyos man. För att vittnet till detta, Rodolfo Lozada, som tydligen är statsanställd, inte skulle kunna vittna skickades han till Hongkong över månadsskiftet jan-feb. En hög tjänsteman vid presidentpalatset ska också ha skickat 500 000 peso, knappt 100 000 kr, i ett brunt kuvert till Lozada, ett kuvert som presenterades vid senatsförhöret i måndags. Det kom också nya uppgifter om omständigheterna kring Lozadas hemkomst från Hongkong, då han blev kidnappad på Ninoy Aquino-flygplatsen i Manilla av en grupp säkerhetspoliser och militärer, gissningsvis utskickade från presidentpalatset. Vittnet omhändertogs och fördes ut genom en bakväg från flygplatsen för att undanhållas möjligheten att vittna om NBN.

Vid de pågående förhören presenterades även ett diagram, se bilden, som påstås visa hur Arroyo är beroende av oligarker, militären och lokala regeringsorgan för sin politiska överlevnad. Oligarkerna sägs finansiera valkampanjerna mot att politik och lagstiftning går deras väg.

Protesterna mot Arroyo och kraven på hennes avgång är de kraftigaste sedan 2005, enligt tidningen.

Hur som helst måste det vara kul att vara reporter i det här landet, det är ingen brist på nyheter direkt.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article