1031

GRINDA. Båtturen hit tar ca två och en halv timme. Precis lagom, jag sitter på akterdäck och studerar öar, båtar, sommarvisten och fjärdar nästan hela tiden. Det är värsta höststämningen i skärgården: dovgrå himmel, vinden som susar i löven som i sin tur dalar till marken. Vitt skum på vågtopparna. En regnskur faller över fjärden strax innan Västan angör Grinda södra brygga, kl 17.25. Men imorgon ska det bli bättre.

Det bor en tysk familj i stugan bredvid. Han, hon, unge. De går fram och tillbaka i regnklädder och bär på en hink i blå plast. De hälsar knappt. Annat är det med en amerikan ombord på båten. Jag står och plåtar vid relingen när han kommer fram och knackar mig på axeln.
– Hey, it was a very big spider up there, säger han varnande och pekar uppåt överbyggnaden på fartyget där det sitter en högtalare som ropar ut nästa angöring.
– Oh really?
– Yeah, I sat and watched it just a moment ago.
Jag upplyser honom inte om att svenska spindlar vanligtvis är rätt harmlösa, borde jag kanske ha gjort.

Receptionen är stängd när jag kommer fram, några andra väntar också och har ringt på tjejen som kommer farande på fyrhjuling.
– Jag har hyrt en stuga, säger jag.
– Jaha, är det Erik? Du är incheckad och klar. Nyckeln sitter i dörren.
Lommar i väg genom björkskogen och tänker att det är typiskt storstadsbor att vänta sig att det ska fyllas nån jäkla lapp och lallas med kreditkort. Nyckeln i dörren liksom. Så nära Stockholm men ändå så långt bort.

Stugan har två rum och kök, plats för fyra. Ingen mikro, så min middag som jag så fiffigt packade ner får jag gasa på i en kastrull. Eller så går jag till värdshuset 0,6 kilometer bort.
– Det är öppet ikväll. Det är full rulle, säger kvinnan på fyrhjuling och bommar expeditionen igen.
Så det blir kanske värdshus istället för kastrullkrångel. Men innan dess sätter jag mig på min veranda och öppnar en pilsner, som jag också påpassligt packat ner, och skriver det här. Totalt lugn i sinnet. Och 3G-nät finns det också, kan man tänka sig.

19.02: Nu kommer precis en regnskur. Kanske får bli kastrullen trots allt.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article