1042

Stormen Gustav gav skyfall och orsakade översvämningar i Jamaica under fredagen – på dagen tre år efter orkanen Katrinas attack mot New Orleans 2005 – samtidigt som ovädret fortsatte i en västnordväslig bana med riktning mot USA:s kust mot Mexikanska golfen. Vindhastigheter på 105 kilometer i timmen uppmättes enligt medier. I delstaten Louisiana, med New Orleans sedan tidigare bristfälliga system med skyddsvallar, fortsatte förberedelserna inför Gustavs ankomst som väntas bli på söndag enligt nyhetsrapporter.

Det är ännu oklart exakt vilken riktning ovädret tar och om det når land i närheten av den redan svårt skadade storstaden eller inte.

”Gustav har potential att orsaka mycket värre skador än Katrina”, kommenterar meteorologen Jim Rouiller till Bloomberg.

Samtidigt fortsatte oljepriset uppåt under fredagen, sedan bland annat Shell stoppat produktionen i Mexikanska Golfen. Bolaget pumpar upp 370 000 fat per dag i området, enligt en byrårapport. Oktoberterminen för amerikansk råolja steg 2,12 dollar till 117,71 dollar i New York.

Enligt meteorologiska bedömningar riskerar Gustav att växa till sig från tropisk storm till orkan när den når ut över varmare vatten under helgen.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article