1404


Artikeln ovan: Kraftfull storm skapar rädsla (AP)

Kubanska regeringstjänstemän har framfört en vädjan till USA om att lätta tillfälligt på det handelsembargo som varit i kraft sedan 1960-talet, rapporterar CNN. Kuba vill på det sättet öka möjligheterna att hjälpa offren i landet för orkanen Gustav, som slog till hårt mot öriket men därefter försvagades kraftigt innan den nådde USA:s sydkust i Mexikanska golfen.

”Om USA:s regering verkligen är villig att samarbeta med det kubanska folket mot bakgrund av tragedin efter orkanen, så bör den tillåta försäljning till Kuba av sådan materiel som anses nödvändig samt stoppa restriktionerna för amerikanska företag att ge privata kommersiella krediter till vårt land för köp av mat i USA”, löd meddelandet från Kubas utrikesdepartement.

I ett svar sa USA:s UD att det inte ansåg det nödvändigt just nu att lyfta restriktionerna.

En ny orkan, Ike, samlar samtidigt kraft ute på Atlanten och har lett till evakuering av The Florida Keys inklusive Key West, även om det just nu är osäkert om ovädret tar den vägen. Ike var på lördagen en kategori 4-orkan på den femgradiga skalan. Även Kuba förbereder sig på Ike, bara någon vecka efter Gustavs härjning på västra delen av ön. Turister har evakuerats från kubanska badorter. Väljer Ike en liknande bana som Gustav hotas New Orleans och Louisianas och Mississippis redan hårt drabbade kuststräckor återigen.

Utanför Mexikos kust bildas nu den tropiska stormen Lowell, som kan nå orkanstatus på måndag, enligt Associated Press.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article