Chelsea Market har allt. Och lite till.

2758
2758

CHELSEA MARKET (mer New York-shopping) — Att det då och då regnar i New York gör inte särskilt mycket. Den förföriska doften om våren av sopor och bajs tvättas bort och stan ser plötsligt inte riktigt lika sliten ut som den egentligen är.

Särskilt lämpligt är det om regnskuren kommer när du befinner dit på sydvästra Manhattan i närheten av Chelsea Market, mellan 15:e och 16:e gatan och 9:e och 10:e avenyn (karta). Ett helt kvarter alltså – och ett kvarter där det ledigt går att spendera en hel eftermiddag, minst.

Få marknadsplatser i New York går så långt tillbaka som Chelsea, som började byggas på 1890-talet. Marknaden har faktiskt bytt plats sedan dess, men man anar att den ändå funnits rätt länge på sin nuvarande adress för byggnaden är rejält inbodd, med uråldriga tegelväggar som här och var kommer i dagen.

[contextly_sidebar id=”UBZWC72R5LBM6HeK4Vk3Uyq9fsQZutOF”]

Men det fina med Chelsea Market är att den har – allt. Om du går in från den västra entrén vid 10 avenyn, som ligger precis i närheten av High Line, den upphöjda parken, som passerar du förbi en spännande prylbutik med hemslöjd från Brooklyn. Under vandringen österut genom byggnaden passerar du sedan en rad restauranger, åtminstone en vinbutik och en fisk- och skaldjurshandel. Vägg i vägg finns modebutiker och accessoarförsäljare. Alltsammans kryddat med gamla svartvita fotografier från epoker som flytt, som bara i sig är värda ett besök.

Kokboken.
Kokboken.

Att marknaden har en omfångsrik historia framgår av det faktum att det bland annat skrivits en hel kokbok (The Chelsea Market Cookbook: 100 Recipes from New York’s Premier Indoor Food Hall, $18 hos Barnes & Noble) om den med recept från, påstås det, dess många restauranger. Det är en finfin present till New York-fantasten som vill ha en bit av ett av stans roligaste och historietyngda shoppingupplevelser med sig hem.

Så här ser Chelsea Market ut:

chelsea-market-1chelsea-market-2chelsea-market-3chelsea-market-4chelsea-market-5chelsea-market-6chelsea-market-7chelsea-market-8chelsea-market-9
chelsea-market-10

Till New York-guiden

In this article