2137 1
2137 1

En av New Yorks bästa och nyaste attraktioner på senare år är parken The High Line, som snirklar sig mellan från Meatpacking i höjd med 10:e gatan och upp till 30:e.

The High Line (karta) var från början en upphöjd spårväg på Manhattans sydvästra sida, byggdes på 1930-talet för att förse det växande New York med praktisk kollektivtrafik. Då fanns här industrier och rykande skorstenar – idag är ”meatpacking district” vid The High Lines södra del ett av New Yorks hippaste områden. De här historiska bilderna ger en bra insikt i vilken förändring området gått igenom på 90 år.

Den mäktiga spårvägskontruktionen i järn stod och förföll i decennier sedan den slutat användas. Staden växte upp runtomkring. Och ingen hade blivit förvånad om den en dag rivits.


Visa New York på en större karta

Men idag är större delen av det som finns kvar av The High Line förvandlat till en långsmal park. Byggnationen av parken pågår fortfarande vid dess norra ände, men en stor del av den är färdig. Det är en unik storstadsmiljö – höjd över buller, trafikhets och gatunivåns smuts och stim vandrar du fridfullt mellan husväggarna med utsikt över Hudson åt ena hållet och det pulserande New York åt det andra. En promenad längs den färdiga delen av parken kan ta allt från en halvtimme i rask takt till flera timmar, om du stannar till och äter vid något av kaféerna, tar en pilsner eller bara sitter och filosoferar med en god bok på en bänk. Ett besök vid The High Line park är numera ett måste i New York.

Till New York-guiden

VIDEO THE HIGH LINE

GALLERI The High Line

In this article