2294
2294

Amerikanernas förkärlek för upphöjda motorvägar á la Essingeleden har förstört mycket av New Yorks och andra städers närhet till vattnet. Liksom Stockholm är New York City till största delen byggd på öar, men det märkligt svårt att komma i kontakt med stadens sjösidor trots att vattnet finns i nästan samtliga väderstreck.

riverside parkPå Manhattans östra sida spärrar motorvägen FDR Drive av en stor del av vattenkontakten och förstör i vilket fall utsikten. På västsidan löper en annan motorväg, Henry Hudson/Joe DiMaggio Highway.

Att ta sig ett morgondopp i East River eller gå ned och kvällsbada i Hudson är visserligen troligen en dålig idé av en rad orsaker. Men särskilt som svensk, uppvuxen i skärgården, vill man åtminstone kunna känna närheten till sjön då och då.

 

Då är Riverside Park något av en räddning. Parken löper längs en stor del av Manhattans nordvästra sida med start runt 62:a gatan i Hell’s Kitchen. Som ett grönt stråk löper den sedan, i olika former, upp till runt 129 gatan strax norr om Columbia University. Visserligen genomborras parken även här av motorväg, men trafiken gör mindre intrång på grönskan och parkområdet här än på östra sidan, där FDR förfular mycket av strandremsan. Dessutom är kajkanten längs East River högre än den är längs Hudson River.

 

Vid 79:e gatan (karta, Metro linje 1) ligger ett café med utsikt över en av Manhattans få småbåtshamnar. Bryggorna är stängda för besökare, men från fiket har du bra utsikt över hamnen och flodtrafiken. Enligt parkmyndighetens hemsida kan du även bland annat hyra kajak här, men det såg vi inte röken av vid vårt besök i november.

Besöker man parken så sent på året, då vinden ibland blåser in kall från New Jersey-sidan, kan det vara gott att värma sig med varm tomatsoppa och bacontoast vid caféet, cirka 12 dollar.

Till New York-guiden

GALLERI RIVERSIDE PARK

In this article