1210


Glada irakier tog emot det svenska flyget i Bagdad på fredagen. Ur SvD.

Arlanda-Bagdad öppnas för svenskt flyg
På fredagen kl 06.00 lyfte en MD-83 från Arlanda med destination Bagdad, Irak. Enligt uppgift från bolaget Nordic Airways är det den första kommersiella passagerarflyget från Europa till Irak på 18 år. Flygningen görs via Kastrup, Köpenhamn, eftersom det officiellt är de danska flygmyndigheterna som get tillstånd till flyglinjen. Svenska lyftfartstyrelsen uppges däremot ha avslagit bolagets ansökan.

KLM finns bland de bolag som också uppges förhandla om att öppna linjer till den irakiska, krigshärjade huvudstaden.

För Irak är det förstås positivt att huvudstaden öppnas för kommersiella flyg. Landet har å andra sidan rimligtvis en bra bit kvar innan det når status som turistort. Sedan tidigare har irakiskt flyg flygit på Bagdad från de regionala startorterna Amman, Beirut, Teheran, Kairo, Istanbul, Damaskus och Dubai.


Baghdad International Airport (tidigare Saddam International Airport) från 2006. Foto: U.S. Department of State

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article