1705


Jag åker skidor i Stöten, Dalarna, vintern 2007.

Pjäxor är dyra –
men nu slipper jag hyra
Nu har jag investerat i ett par slalompjäxor. Att hyra desamma resulterar alltid i dålig åkning och wobbling vid högre farter. Med mina (dyra) röda, splirrans Salomon Falcon 10 Sensitive Liner racing-pjuck räknar jag kallt med att bli oövervinnerlig i backen. Så snygga var de kanske inte men vem bryr sig om det. Skidor däremot kan man lika gärna hyra, man brakar ändå alltid in i nån sten och kraschar slipningen av stålkanten.


Alpingaraget i Stockholm.

Nå, så då måste de ju provåkas, så jag håller på och researchar om skidbackar inte alltför långt från Stockholm. Bortsett från Hammarbybacken så hittar man ett gäng på runt 20-30 mils distans. Romme med en fallhöjd på 275 meter och elva liftar vid Borlänge är en av de daländska skidsystemen, Bjursås med 180 meter och sju liftar är en annan. I Dalarna finns även Säfsen, 27 mil från Stockholm, med 180 meters höjd och sex liftar. Sunne i Värmland något längre västerut med sina 265 meter och sju liftar är ett annat alternativ. Fast ska man till Värmland kan man lika gärna åka till Branäs, som ståtar med 415 meters fallhöjd och 13 liftar. rakt norrut från Stockholm, nära Gävle i Gästrikland, finns även Kungsberget där jag åkt en gång. Fallhöjden är beskedliga 200 meter och liftarna tio. Ingen av dem kommer förstås i närheten av Åre och dess 890 meter från skutan. Men dit är det en bra bit – och bra åkning förstås.

Vi får se vad det blir. Eventuellt kör jag en uppvärmningsrunda i Hammarbybacken till att börja med.
• Kolla svenska skidanläggningar här: fjallguiden.net
• Mer om svenska anläggningar: Snörapporten.nu
Så är snödjupet i fjällen
Karta från Snörapporten.nu

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article