1853


Orange-ordern, som backar upp unionisterna/protestanterna i konflikten, marsherade genom centrala Belfast på söndagen och måndagen (bilden är från måndagen).

BELFAST/DUBLIN. På måndagskvällen bröt nytt våld ut i Nordirland, bland annat i Belfasts norra delar, efter Orange-orderns marsch tidigare på dagen. Protestanter kastade brandbomber och annat mot polisen, sa de nyss på Sky News och visade bolder av en brinnande personbil. Det var bland annat i de delar i Belfast vi var några timmar tidigare, där den religiösa och politiska segregationen är väldigt tydlig. Den höga polisnärvaron, med bepansrade Land Rovers och skyddsvästar som präglade Belfast idag, visade sig vara befogad.


När konflikten var öppen kunde vilken sida av den här bron man gick över på avgöra hur man bemöttes. På ena sidan av det bortre brofästet regerade katoliker, på den andra protestanter.


Här, i ett protestantiskt bostadsområde i norra Belfast, låg tidigare en bar, som republikaner/IRA bombade 1975. Vid minnesmärket låg på måndagen färska minneskransar.


Slagord mot Sinn Feins ledare Gerry Adams har sprejats på ett plank. Sinn Fein är IRA:s politiska gren.


En protestantisk organisation hyllas på en husvägg i en protestantisk del av norra Belfast. Ibland skiljer bara en gata de protestantiska områdena från de katolska. Liknande målningar finns i vart och vartannat gatuhörn i Belfasts utkanter, ihop med engelska och brittiska flaggor.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article