2512
2512

New York är så fullt av burgarställen att det verkar komplett lönlöst att recensera ännu ett – det finns alltid oändliga mängder kvar. Men det tycker man bara tills man råkar hamna på ställen som Black Iron Burger Shop i East Village (karta).

Black Iron ligger på Femte gatan precis söder om Tompkins Square Park. Stället är litet, burgarna ganska små men utsökta och menyn överskådlig. Inredningen är, som namnet antyder, mestadels i svart vilket ger haket en sorts, vad ska vi kalla det, prolätärstämning. Man kan tänka sig ett sådant här ställe bredvid kolgruvorna i Kentucky där gruvarbetarna beger sig för att få sig ett skrovmål. Fast de skulle kanske klaga på burgarnas storlek dock.

En vanilj-jordgubbs-milkshake från Black Iron Burger Shop.
En vanilj-jordgubbs-milkshake från Black Iron Burger Shop.

Priserna är låga, runt 7-10 dollar för en burgare. Men hemligheten sitter delvis i tillbehören, som så ofta på ett burgarhak. Vi testar en Black & Blue för $8 och väljer till Colslaw-sallad, Spicy Mayo (rekommenderas) och pommes.

Burkaren kommer in Medium Well och alltihop är klockrent. Man blir precis lagom mätt. För två personer som äter två burgare, dricker en Diet Coke och en öl går alltihop loss på under $40. Det är mycket prisvärt.

Hela upplägget är sådant att jag kan konstatera att jag ätit hos Black Iron Burger inte mindre än fyra gånger på drygt tre månader. Vid det senaste besöket var en fläkt sönder så hela stället osade rök från hällen. Det hade normalt dragit ned betyget, men nu har jag ju som tur är varit där även flera os-fria kvällar.

Öl, förresten. Black Iron har ett utsökt ölutbud, inte stort men till synes välvalt med en rad lokala favoriter. Ur högtalarna strömmar gamla okända Madonna-hits och 80-talsrock, inklusive Joan Jett & The Heartbreakers ett och annat Bon Jovi-örhänge.

Till New York-guiden

Ölutbudet hos Black Iron är inte så stort, men välvalt. En del fina öl finns på tapp.
Ölutbudet hos Black Iron är inte så stort, men välvalt. En del fina öl finns på tapp.
Öl är ett av Black Irons starka kort.
Öl är ett av Black Irons starka kort. Här är Blue Point lager.
Rader av ketchup klänger längs väggen bredvid de få borden.
Rader av ketchup klänger längs väggen bredvid de få borden.
Baren hos Black Iron Burger Shop.
Baren hos Black Iron Burger Shop.
En prima Black Iron-burgare, med gott om ost.
En prima Black Iron-burgare, med gott om ost.

 

In this article