1537

Resten av Berlinmuren som den ser idag. Foto: Erik Bergin

20 ÅR SEDAN MUREN FÖLL
– HELA BERLIN FIRAR IDAG

Idag, den 9 november, 1989 föll muren som delat Berlin sedan början av 60-talet. SvD:s korrespondent Tomas Lundin vad på plats då som nu och berättar den dramatiska historien om förvirringen bakom beslutet att släppa ut östtyskarna, sent på kvällen:

När Günter Schabowski, den förre chefredaktören för partitidningen Neues Deutschland, på en presskonferens på kvällen informerar om centralkommitténs pågående möte kommer han plötsligt ihåg pappret han fått med sig av Egon Krenz. På ett A4-ark beskrivs den nya reselagen. Men tillägget att den ska träda i kraft först nästa dag saknas. ”Från och med när gäller de nya bestämmelserna?”, undrar en journalist. Schabowski famlar efter svar. Han bläddrar förvirrat i papperen och säger sedan: ”Mig veterligen … med omedelbar verkan.” Läs hela reportaget i SvD

Vid till exempel Brandenburger Tor kan man se på stenläggningen i marken var muren gick tidigare. (Se bilden här ovan.)
Så här såg det ut vid Brandenburger Tor 1989 då muren föll.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article