1283

På matjakt i Auckland
Där jag bor, så centralt det bara går 50 meter ifrån shoppinggatan Queen Street, är det svårt att hitta hyfsade restauranger, däremot är det ingen brist på bankpalats. Ett par trevliga lunchhak sprang jag på tidigare idag och alldeles härutanför på Wellesley Street finns en irländsk pub, en bit nedåt ett par sämre nattklubbar. Men annars är det lite tunt.

Jag fick gå ned till hamnen igen för att hitta ett vettigt middagsställe – en hel radda egentligen ihopvridna utmed ett litet torg med utsikt mot marinan. Riktigt trevligt. Jag landade på en italienare och fick bolognese och en Grolsch. Två Grolsch faktiskt. Det är ju typiskt: här åter man till andra sidan planeten och äter italiensk mat och dricker holländsk pilsner. Det måste förstås finnas fler mat- och krogkvarter, jag har bara inte orkat kolla någon karta än.
Här är ett par andra reflektioner från ikväll:

Det pågår visst någon regatta för stan är full av segelbåtar i olika dimensioner. En hel kaj är avdelad till trimaraner och katamaraner – allihop så stora åbäken att de inte går in nån annanstans gissar jag.

Auckland har slagit till på ett Sky Tower, eller vad det heter, ett högt torn mitt i stan som jag var tvungen att springa förbi och titta på. Ser riktigt snyggt ut nedifrån men det var stängt så man fick inte åka upp. Varför kan inte Stockholm göra nåt sånt? Kaknäs känns lite dammigt.

Söker du jobb i Auckland och vill stå i butik? En liten svensk dito, Kikki K Swedish Home/Office Style på Queen Street, söker folk. Det sitter en lapp i skyltfönstret med rubben ”Looking for an inspiring job?” om du har vägarna förbi.
Två gånger redan här har jag sett bilar med chaufför i och en stor fläskig skylt med ”Corporate” på taket, som en taxiskylt fast större. Inga limousiner eller så utan vanliga standardvagnar, ikväll en sketen Ford. Vad är det för pryl?

Tänk om svenska dirrar skulle bli omkringkörda i fordon med en stor ”Direktionsbil” på taket, hur skulle det se ut? Vad är det för fel på en vanlig bulle?
I övrigt har jag sen jag kom hit skickat iväg fyra uppslag till nyhetsjobb och reportage, i ett fall en färdig text, till två svenska tidningar. Noll av dem har svarat något ännu, men det var inte att vänta heller. Jag vet själv hur neggiga redaktörer är gentemot frilansar. Kan bli lärorikt att vara på den sidan av branschen som omväxling. Har jag tur har de bestämt sig innan jag kommer hem i mars. Det gäller att ha likvida medel så man kan hålla ut under en period med negativt kassaflöde.
Gonatt från Nya Zeeland.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article