941


Norrut i Scaniabuss
PAIHIA. Medelst en ny och fin Scaniabuss (chaffisen var väldigt rädd om bussen, man fick inte dricka cola eller äta i den) har jag fraktat mig till Paihia (lyckas aldrig lära mig vad det heter, fick mumla nåt i stil med ”Pwaibhiha…” till chauffören när han undrade vart jag skulle) i norra Nya Zeeland (se karta). Två nätter är bokade på ett hostel men det lär nog bli tre, fast det hänger på vädret: enligt en tysk tant som jag bokade en delfin- och badtur med i Bay of Islands imorgon så blir det regn på onsdag. Möjligen tar jag då istället en dagstur ytterligare lite norrut till Nintey Mile Beach, som inte alls är 90 miles men kanske 50 i alla fall. Det ska tydligen vara sevärt.

Det inkommer klagomål från läsekretsen på att jag planerar för lite när jag reser men det vill jag härmed dementera. Jag planerar lagom, planerade till exempel att jobba i tre-fyra dagar i Auckland och det har jag gjort. Däremellan har jag läst lite broschyrer etc så jag vet ungefär vart jag ska: efter den här rutten blir det troligen de vulkaniska områdena strax söder om Auckland, kanske på dagsstopp om det går att lösa, därefter Wellington. Sydön får jag se hur mycket jag hinner med av, men jag vill i alla fall åka över sundet och finns tid så ska jag till Christchurch. Jag har fem resor kvar på mitt buss pass, så är de slut så så hoppas jag kunna hitta ett billigt inrikesflyg åter till Auckland. Se där en plan som heter duga. Man ska inte överjobba planeringen, det är en bra regel.
På bussen hamnade jag bredvid en dansk dam i 55-årsåldern som är ute och reser tre månader. Hon hade hunnit med Chile, Tahiti (som var svindyrt) och nu Nya Zeeland. Hon var mycket glad över att få prata danska i nån timme.

Som sagt, det blir en delfintur imorgon, båten går halv 9 tror jag. Man går från hostelet till bryggan på 7 min typ. Matsäck får man ta med själv, så det är inte som i Carins där de bjöd på värsta buffén. Men de har en ”delfingaranti” så jag har höga förhoppningar på det. Annars verkar de utöva varenda vattensport som mänskligheten känner här, och ytterligare några, det är bara att välja. Man kan bland annat flyga helikopter över skärgårn. Jag nöjer mig nog med delfinerna om jag får några på kroken.
Stränderna här är inte så vita som i Fiji och Byron Bay för övrigt, så nu vet ni det. Det är inte lika varmt heller så jag är lagom badsugen. 25-27 plus kanske, växlande molnighet. Har köpt lite mat och ett sexpack kalla som jag ska intaga här framåt aftonen.
Apropå öl så blev jag nästan sugen på den här lådan Carlsberg där man kan vinna en vecka lyxkryss med den där båten på ”valfri plats i Stilla Havet” står det. En weekend i Fiji går också att vinna. Men det måste vara nån hake, man ska skriva en slogan om biran på fem ord eller så. Hatar sånt, kommer aldrig på nåt bra. Det borde vara som att sätta en rubbe men det är det inte. Så det blev ett lokalt öl istället och ingen lyxbåt.
Bilden här ovan föreställer Auckland från deras Harbour Bridge. Häromdagen var jag uppe i tornet, till höger i bild, vilket faktiskt var värt pengarna. Bättre än Petronas i Kuala Lumpur, men sämre än WTC och Empire State i New York och Eiffel. Från Aucklands Sky Tower kan man bland annat se Harbour Bridge, så blir det liksom rundgång mellan bilderna. Så här såg det ut:
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article