1470


Erik i Varanasi, Indien.
En av världens äldsta städer
DELHI. Indiens huvudstad framstår av det lilla vi sett som ett under av ordning och reda jfrt med Varanassi (bortsett från längs Ganges där det var lugnt och skönt) och Calcutta, som påminner en hel del om Dhaka. Ska vara här några dagar och ev hälsa på en SvD-kollega som bor här.

Har inte mkt mer att skriva om Delhi just nu eftersom jag bara varit här i några timmar – men kan passa på att rekommendera flygbolaget Kingfisher som måste vara ett av Asiens om inte världens bästa flygbolag, börsnoterat dessutom så det är bara att köpa in sig – så jag randar istället ett par snabba rader om Varanasi som vi just kom ifrån:
Varanasi är en av, påstås det, världens äldsta städer där den ligger utmed den heliga hinduiska floden Ganges. Det är en väldigt speciell känsla att vandra utmed floden längs stans alla ghats, trappor och avsatser ut med floden, som indierna använder från allt från klädtvätt, turer med roddbåt på Ganges, bedjan, bad och bränning av döda släktingar. Vid två platser längs Ganges brinner likbålen nonstop, dag som natt, och askan läggs i floden. Det finns en rad regler kring vem som får brännas: gifta bränns, barn och ogifta däremot inte. Ej heller kvinnor som dött av kobrabett (!). Den delen av Ganges som flyter genom Varanasi används inte av handelssjöfarten, så floden är alldeles stilla och lugn, bortsett från en och annan eka och antik motorbåt.
Just nu är det lågvatten – under monsunen stiger floden uppskattningsvis tio meter, blir säker tre gånger så bred och det blir omöjligt att vandra längs med alla ghat utmed flodbanken.
I övrigt är det fullt med heliga kor på gatorna i Varanasi. Att de är heliga och får vandra som de vill hade man ju hört, men det är ändå svårt att vänja sig på nåt vis.
Framför allt – fattigdomen och misären är sällan så tydlig som i Varanasi, av de platser jag besökt i alla fall. Det är smärtsamt att se.
Här är några bilder från området kring Ganges och trapporna.
Varanasi utmed Ganges.
En ko tittar fram vid en (ett?) av Varanasis ghats.
En man tvättar sig i heligt (och förorenat) Gangesvatten. Kläder på tork i bakgrunden.
Ganges vid lågvatten. Vid högvatten stiger floden minst tio meter och hela landtungan som syns till vänster försvinner.
Vilda apor – överallt i Varanasi.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article