1164

KOBE. För två dygn sedan skakades japanska ön Okinawa av ett jordskalv som mätte 6,9 på Richterskalan. Strax därefter kom skalvet i Chile, som inledningsvis gav tsunamivarningar i Japan. Men någon tsunami fanns inte i tankarna hos de japanska familjer som valde att söndagspromenera i Kobes hamnkvarter.

I japanska hamn- och kuststaden Kobe på söndagen rådde som vanligt hektisk helgshopping runt järnvägsstationens samling av megavaruhus. Längs kajen nere vid vattnet promenerade söndagslediga familjer omkring i de områden som så svårt drabbades av jordbävningen 1995 då drygt 6000 människor omkom.

Skalvet i Chile några timmar tidigare, som inledningsvis gav varningar om en eventuell tsunami under helgen, tycktes få reflektera över.

Kobe har förstås vanan inne, om inte av jättevågor så av skalv. Jordbävningen 1995 välte motorvägar över ända, sänkte byggnader och förstörde över tio mil kaj i Kobes hamn, där ett stycke jordbävningsdrabbad cementkaj finns kvar än i dag för att påminna om förödelsen. Hamnområdet inringas av stängbara tsunami-portar. De stod öppna på söndagen.

Det jämfört med Chile betydligt mindre skalvet alldeles under ön Okinawa söder om Japans fastland tidigt på lördagen gav även det en rutinmässig tsunamivarning som sedan drogs åter.

Nyheten om Okinawas skalv på lördagen hamnade i en spalt med liten rubrik på förstasidan av Japan Times på söndagen.

Japanska meteorologi- och jordbävningscentret hade på söndagskvällen ingen varning utfärdad för de delar som vätter mot den chilenska kusten. Den enda varningen för tillfället är istället utfördad för de norra delarna – om hagel och storm.

Erik Bergin

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article