1305

SIERRA NEVADA SKI RESORT. Idag badade jag sista gången vid byn Calahonda klockan 13. Två timmar senare står jag i en snöfläck på drygt 2000 meters höjd och kramar en slaskig snöboll. Det är en ombytlig semester det här.

En dryg halvtimmes körning från Granada ligger en av bergsmassivet Sierra Nevadas skidbackar. På bergets översta delar ligger snön kvar. Uppskattningsvis är toppen på 2500-2700 meters höjd. Nedåt skidanläggningen tunnar sedan snön ut sig så att det är helt snöfritt och 25-27 grader varmt vid after ski-ställena runt Plaza Andalucia där jag nu sitter med en Cola. Men en kvarts styv promenad uppför den första liften ligger en snöfläck kvar, den 22 maj. Jag kan inte låta bli att gå dit och krama en boll. Funderar på att utmana ett par en bit bort som står och tar kort på sig själva på snöbollskrig. Men på deras sida av ravinen har allt smällt så det vore inte fair play.

Mötte faktiskt två skidåkare på vägen upp. Antar att de traskat upp till toppen för att få sig ett åk, för liftarna står still.

Jag kallar det här off season-turism, att besöka en plats vid ”fel” tidpunkt: en skidort på våren och en badstrand på vintern till exempel. Det ger både nya perspektiv och oftast lägre priser.

Från Calahonda där jag sov vid kusten är det ca 8 mil till Granada, mesta delen längs en hisnande vacker motorväg genom en bergsdal. På högra sidan skymtar de snöklädda toppar som jag sitter strax nedanför nu (strax sydöst om själva Granada). Det var säkert en mil lång kö söderut till kusten – jag och några få bilister som körde åt andra hållet hade fritt fram.

Nu ska jag ta mig ner till Granada igen, bli av med bilen och hitta ett boende. Sen gäller det att kolla en stan och, ikväll, ta en Alhambra-öl. Hej svejs.

Location:Urbanización de Solynieve,Monachil,Spanien

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article