1177
OMX30-index på fredagen. Källa: Bloomberg

NY DAG MED BÖRSCIRKUS
PÅ VÄRLDENS MARKNADER
UPPDATERAD 17.30. De extremt skakiga börserna fortsatte på fredagen efter torsdagens ras i Stockholm på -6,2 procent som var var det största sedan finanskrisen hösten 2008. Strax före stängning i Stockholm hade börsen återhämtat det mesta av morgonens fall på runt –4 procent. Därefter övergick handeln i ett svajigt rally fram till strax före lunch, då kurserna åter dök. Börsen fick sedan stöttning av USA-börserna som föll mindre än väntat eller till och med öppnade på plus. Press från Asienbörserna som också fallit tungt under natten till fredagen adderade till trycket nedåt.

OMXS-index. Från SvD Näringsliv.

Fredagens handel ska ses mot bakgrund av den panik som rådde på aktiemarknaderna över hela världen på torsdagen, sedan nya signaler om risken för ny recession i USA dragit undan mattan för handeln. Stockholmsbörsen föll -6,2 procent (det smalare OMX30-indexet med det 30 största bolagen rasade nära -7 procent) och var i gott sällskap av övriga Europabörser, där London och Frankfurt också rasade tungt. Även aktiemarknaderna i USA kollapsade på torsdagen.

Nedskrivna tillväxtsiffror, där bland annat en bank nu sänker prognosen från 2,5 till 1 procent, bidrog starkt till veckans stökiga handel på torsdagen och fredagen.

Till nervositeten bidrar också att politikerna både i USA och Europa för tillfället tycks oförmögna att fatta de tuffa beslut som krävs för att få bukt med de tunga skuldbergen och budgetöverskotten på båda sidor Atlanten.

Men de lågt pressade kurserna från torsdagens stängning kunde dock inte stoppa en jakt på aktiefynd under fredagens handel. Nyhetsbyrån Direkt kommenterade på aktiemarknaden så här strax före stängning i Stockholm:

Börserna i New York tog riktning uppåt efter en försiktig öppning i rött på fredagen. Fyndköparna tog kommandot och överröstade den oro över framför allt Europas ekonomier som dominerade handeln på torsdagen och i fredagens öppning. 
Omkring klockan 16.35 var Dow Jones upp 0,5 procent till noteringen 11.049. S&P 500 steg 0,9 procent till 1.151, medan Nasdaq Composite var 1,2 procent högre till 2.409.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article