1339
CUZCO. Det är inte så ofta under en resa som en plats framstår som rakt igenom anskrämlig, men staden Juliaca ett par mil ifrån Titicacasjöns västra strand kvalar faktiskt in. Känslan är att den i alla fall kommer in på Top 10 av världens fulaste städer.
Skälen är flera. Ingenting i Juliaca tycks färdigbyggt. Mer eller mindre vartenda hus man ser i denna relativt stora stad med hundratusen invånare är halvfärdigt. En eller två våningar, med ytterligare en i ofärdigt skick. Dräneringen fungerar inta – överallt breder lervälling ut sig. När vår buss kör in i stans yttre delar är det första vi ser en gruslastbil som lutar snett fastkörd i en leråker. Alla drivhjul snurrar runt förgäves och en grävmaskin bakom försöker skjuta på utan effekt. Tung traik dundrar genom Juliaca och man ser få normala bostadshus, fast men ska väl tillägga att vi bara hunnit se en liten del på vår genomresa.
Nu i alla fall är vi i Cuzco (som kan stavas lite hursomhelst, Cusco, Qusqo, mm). Det är härifrån man avgår för att besöka Inkastaden Machu Picchu samt utfoska Sacred Valley, som vi ska göra imorron. Cusco själv är en fin stad med trevliga gator och kolloniala byggnader (spanjorerna rev ner en hel del Inkatempel för att bygga kyrkor). Dessvärre är stan full av avgaser av alla risiga bussar och undermåliga taxis, vilket sänker betyget. 
På en av bilderna, med katedralen, syns huvudtorget, Placa del Armas, i Cusco. De två andra visar två av Juliacas sämre sidor.

/Erik

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article