1760

JUAREZ/EL PASO När man går över gränsen från USA in i Mexiko och Ciudad Juárez är det svårt att tro att det här för fyra-fem år sedan var världens mordtätaste stad: sömniga smågator med slitna men, på sina håll, småtrevliga hus. Ett torg där det spelas mexikansk folkmusik och folk sitter och hänger, pratar, väntar. På en sekund märker du att du är i Mexiko – här flyter livet lite långsammare, är lite mera nedtonat.

Men här toppade mordstatistiken 2009 på 3500 mord, eller nära tio mord per dygn. Juárezkartellens krig med konkurrenterna på narkotikamarknaden gjorde att stan kom att kallas världens våldsammaste.

Men på bara några år har våldet trappats ned – några få mord begås förstås fortfarande, men nu växer Juárez, lockar investeringar och turister igen. Det är heller ingen liten stad, vilket de gamla delarna strax söder om gränsen ger intryck av. Juárez har 1,5 miljoner invånare, över 2 om förorter räknas in.

Det såg vi dock inte mycket av idag – vi promenerade till ett torg, kollade in en stilig kyrka, köpte glass och gick tillbaka mot gränsen igen.

Här är lite bilder från Juárez:

20140220-204953.jpg

20140220-205036.jpg

20140220-205101.jpg

Väl åter vid gränsen ville gränspolisen inte släppa in mig i USA utan ännu en stämpel i passet – till vilken nytta är oklart – men med en vit stämplad papperslapp och 6 dollar fattigare gick det bra.

Därefter åkte vi en sk ”scenic route” med prima utsikt över El Paso och gränsen mot Mexiko. Den får man från en bergskedja som går i nordsydlig riktning strax norr om El Paso, som ingår i en nationalpark som hete Franklin State Park. Där finns bland annat en linbana som tar besökare upp till en av topparna. Den var dock stängd. Så istället körde vi bil upp i parken och klättrade uppför en brant förbi ett par grottor tills vi nådde någon sorts topp. Där hade man också fin utsikt – och fick en hel del motion på kuppen. Bilder från klätteräventyret kommer senare, men här är i alla fall ett foto från bilvägen med fin utsikt:

20140220-210610.jpg

Vi har också ätit korv på en bensinmack. Jag valde en Big Cahuna med ost i mitten, en riktig bamsing till vurre. Kändes lite Texas faktiskt. Men det var inget mot hur läskmuggarna kändes: här ser du den största de hade, en Double Gulp:

20140220-210853.jpg

20140220-210917.jpg

Så det var den dagen, mycket lyckad. Jo, jag har köpt två kepsar också. Kan bli en tredje, om jag hittar en snygg med Lone Star State på. Annars får det vara.

Imorgon fredag ska vi upp i ottan och köra nån dryg timme norrut för att titta på Spaceport America. Därifrån ska en del av framtidens rymdturister skjutas upp i en raket som Virgin Galactic, entreprenören Richard Bransons rymdturismbolag, har bekostat. Verksamheten är inte igång där, men Virgin säljer redan biljetter till rymdresorna. Det ska i vilket fall bli kul att se stället.

In this article