1487
1487

NEW YORK. Här kommer ännu ett inlägg om vädret. Till viss del i alla fall. Idag har jag suttit och jobbat tills halv sex, då jag bestämde mig för att gå ut. Dels skulle jag posta hyreschecken (jo, man betalar hyran med check i detta framstående land), dels skulle jag gå ett jobbärende en bit ner på Broadway för att kolla upp ett företag som har sitt kontor där.

Rekorderlig svensk som man är tar man vinterrocken. Det får man snart ångra. Plötsligt har det blivit varmt som en hygglig svensk vårdag i maj och jag hinner inte ens ner till Houston Street innan jag är totalt varm om ryggen. (Där någonstans visar det sig att jag gått iväg utan minneskort i kameran, så jag får gå in i en butik och investera i ett nytt, eftersom jag skulle ta en bild.) Jag noterar att knopparna på träden på innegården precis ska till att brista (se bilden ovan).

 

Fast sedan, efter några kvarter söderut längs Broadway, är jag glad över vinterjackan. Det är något med New York som gör att man näst intill alltid har motvind. Någon sorts termiskt fenomen, eller om de räta gathörnen bildar ett slags vindtunnel. Går man söderut har man sydlig vind så att kepsen lyfter. Om man då vänder och går norrut så har man plötsligt nordlig vind. Ingen ordning. Man går där i blåsten likt en Strindberg i mörk rock och hög hatt i svårmod och ständig motvind uppför Drottninggatan, ehuru hatten i mitt fall är utbytt mot keps. Ja, inga jämförelser i öfvrigt förstås, men lite så känns det. Och skulle man jämföra Drottninggatan med någon dito i New York så blev det nog Broadway.

Det vore förresten intressant att göra en empirisk jämförelse med Paris, som ju har ett helt oregelbundet gatunät som man alltid går vilse i, och ta reda på om man lika ofta har motvind där som i New York.

 

Oj vilket bludder. I alla fall. Nu har jag hemkommit efter denna strapats och ska strax ställa till med korvgryta i köket. Därefter blir det kanske en timmes jobb till eller så, det är lika bra att köra på medan man har ångan uppe.

Bifogar ett par bilder från ett New York i vårsol (titta noga, för rätt var det är har vi drivis och regnrusk igen).

Säkert vårtecken: cyklisterna på de blå Citibike-hojarna är tillbaka.
Säkert vårtecken: cyklisterna på de blå Citibike-hojarna är tillbaka.
Påskpynt i matvarubutiken.
Påskpynt i matvarubutiken.
In this article