1337
1337

STOCKHOLM. Det är Almedalsvecka, och just nu pratar de på Aktuellt om den franske ekonomen Thomas Piketty och hans bok ”Kapitalet i det 21:a århundradet”.  I den argumenterar Piketty för kraftigt höjda skatter för höginkomsttagare. Anledningen är de ökande fördelningsklyftorna mellan fattiga och rika i mer eller mindre hela världen. Boken recenserades i SvD i april, läs här. Den debatten är inte minst aktuell i USA, där inkomstklyftorna nu är de högsta på bortåt 80 år och där flera tiotals miljoner amerikaner lever under fattigdomsgränsen trots att de har jobb. Piketty menar, en aning kortfatat, att de här klyftorna försvagar demokratin och orsakar politisk instabilitet.

Thomas Piketty.
Thomas Piketty.

Läs mer om diskussionen kring den omdebatterade boken här hos en av ekonomimagasinet The Economists bloggar. Du kan även läsa mitt reportage i SvD om de låga lönerna i USA:s snabbmatsindustri här.

Piketty är inbjuden till Almedalen av socialdemokraterna, så det lär bli mer om honom i veckan.

 

Själv har jag dock ägnat mig åt mera mondäna ting än världsekonomin idag – nämligen en läckande bensintank. Chevan må dra en del soppa, men på sistone har bensinförbrukningen varit väl stor även för en gjutjärns-V8 på 5,7 liter från 1975. Tanken läcker och jag har ägnat en dryg timme på parkeringen vid OKQ8 söder om Årsta med att försöka täta eländet. Tror faktiskt jag lyckats, men jag ska ta en kvällspromenad snart och kolla om den håller tätt ännu. Har ingen fotodokumentation av lagningsprocessen eftersom jag glömde kamera och mobil. Men låt oss säga att det handlade om en hel del kladd, olja och krypande på marken under tanken på bilen.

Chevan. Med förhoppningsvis tät tank.
Chevan. Med förhoppningsvis tät tank.

 

Jag besökte också den utmärkta butiken Nautiska Magasinet i Gamla Stan och införskaffade ett megastort sjökort som täcker hela skärgården från Arholma i norr till Landsort i söder. Det hoppas jag snart ska komma till användning vid planering av nya äventyr i skärgården. Bild nedan.

Och imorgon – jobb.

Arholma–Landsort.
Arholma–Landsort.

 

In this article