43037
UPPDATERING 2020: Cornelia Street Café var stängt så sent som mars 2020.

The Cornelia Street Café ligger som namnet antyder på Cornelia Street (karta) på sydvästra Manhattan, ungefär i det område som kallas West Village och norr om Hudson Square. Här är gatorna mera oregelbundna, invånarna identifierar sig med sitt kvarter och det är en utmärkt sysselsättning att helt enkelt bara sitta och titta på folk som passerar förbi. Det gör du lämpligen vid Cornelia Street Café, och kan då passa på att avnjuta en helt OK Bistro Burger, en Arugula & Strawberry Salad eller varför inte en tallrik tilltugg i form av Moroccan Hummus. Samtliga finns på Cornelias middagsmeny.

Särskilt hummusen är utsökt god, burgaren är helt ok även om det är svårt att konkurrera inom den nischen i en så burgarfrälst stad som New York. Vid ett tidigare tillfälle provar vi även brunchmenyn som egentligen är ännu mera prisvärd. Middagspriserna ligger mellan 16 och 24 dollar för en varmrätt.

Strax österut finns universitetsområdet kring New York University, NYU, samt även Washington Square Park med sina hobbymusiker och fontän. Det präglar i viss mån kvarteret kring Cornelia Street, som mera påminner om en småstad än en metropol som New York. Hit kan du flanera om du bor i en annan del av Manhattan, kanske ta en promenad utmed Hudsonfloden några gator västerut, och sedan äta middag och klippa ett par drinkar på caféet för att sedan promenera hem.

Drinkar ja. Vi testar dels sangrian som är en aning blaskig för vår smak samt en whiskydrink som för en gångs skull är baserad på scotch och inte sötsliskig burboun. Den är riktigt god, men namnet på den har jag glömt.

Och varför stanna där. Cornelia Street Café håller även med ett gediget utbud underhållning en trappa ned, ofta med flera jazzspelningar varje kväll.

Till New York-guiden

In this article