441483

Restaurang Aquavit på 65 East 55th Street (karta), strax väster om Park Avenue, ligger i bottenplanet på New York Citys kanske fulaste och tråkigaste kontorsskrapa. En anonym byggnad i stål och granit som man vid ett snabbt ögonkast undrar hur arkitekten överhuvudtaget fått betalt för att rita.

Desto konstigare kanske att det därinne ryms en av New Yorks bästa restauranger, med två stjärnor i Michelin-guiden och höga betyg i en rad andra krogguider. Svensk är den också, den som bor i New York ett tag hamnar oundvikligen här på ett eller annat av de många evenemang som olika svenska intresseföreningar och organisationer anordnar.

Jag har varit på en del affärsluncher på Aquavit, normalt en trerätters med en liten sallad till förrätt, en laxbit med någon rotfrukt samt en sötsliskig kaka till dessert. Medan inget av det varit dåligt så måste jag ändå säga att jag ätit bättre och mer  inspirerad mat på betydligt billigare krogar än den här. Men så är massproducerade affärsluncher kanske heller inte bästa tillfället att bedöma en restaurang.

Julbordet däremot, som serveras vissa dagar i december, är en annan historia. Här har köket lagt ned sin själ i maten och gett den en utpräglat svensk prägel men med vissa finesser. Där finns en rad sillsorter, vissa av dem i klar världsklass. Varmrätterna inkluderar ”ribs”, revbensspjäll, och det finns förstås även prinskorv och köttbullar. Just köttbullarna och korven tillhör konstigt nog inte det bästa på julbordet: smaken är tunn och allmänt hållen.

Silltallriken.
Silltallriken.

Jag rekommenderar istället framför allt sillen och det kallskurna, som håller riktigt hög klass. De olika laxsorterna är helt ok, än än inte överdrivet fantasifullt utförda. Men så är detta framför allt ett traditionellt julbord. Rödbetssalladen håller måttet och Janssons Frestelsen är roligt tillagad i små ansjovisburkar och mycket god. Även listan med hemmabrygda snapsar tål att skärskådas. Jag väljer ”burned pineapple” vilket vid en första sniff inte verkar så värst lyckad, men den växer vartefter måltiden rullar vidare och blir till en riktig fullträff, en besk avrundning på den söta och feta julmaten.

Så är du i New York i juletid och känner att du ändå inte vill avvara ett hederligt svenskt julbord, då är det hit du ska gå. Det är dock läge att boka bord först. Servicen är förstås oklanderlig.

Vill du å andra sidan ha något mera exotiskt, då finns det andra ställen att gå till. Och möjligen mera prisvärda, för ett julbord på Aquavit för två personer landar normalt på runt 250 dollar. Billigare än så går det definitivt att äta i New York City (exempelvis på Ikeas julbord i Red Hook, Brooklyn).

Till New York-guiden

In this article