2471
2471

I lördags tog vi bilen ut på Long Island och besökte båtmässan Suffolk Boat Show (läs mer här). Men efter båtmässan körde vi söder ut på Long Island, där ett par långsmala sandöar löper i öst-västlig riktning strax utanför kusten. Där hittar man små trevliga samhällen som känns betydligt längre från New York City än vad de egentligen är. Sandöarna är också kantade av fantastiska stränder, där visserigen vågorna kan vara väldigt intensiva men som är fin-fint för sol och bad på sommaren.

Här ser du en karta över södra Long Island och sandöarna:

 

Vi åkte bland annat förbi Long Beach, ett trevligt samhälle där jag har för mig att jag varit en gång förut för länge sedan. Men kan ta tåget hit inifrån Manhattan och bada eller gå en promenad längs den oerhört breda strandpromenaden, ”the boardwalk”. Stormen Sandy hösten 2012 lär ha gått hårt åt de här samhällena och jag gissar att åtminstone delar av strandpromenaden byggts upp det senaste året.

I Long Beach har de smällt upp stora lägenhetskomplex precis nere vid vattnet, vilket kan kännas konstigt när man ser dem första gången. Men faktum är att de som bor här förstås har en magnifik sjöutsikt. De trevliga villaområdena där bakom ser däremot inte ett skvatt av någon Atlanten.

Längs öarna finns även små båthamnar, naturreservat och mängder av tillfällen att stanna och njuta av utsikten.

 

På söndagen var vi på ett superintressant muesum, The Lower East Side Tenement Museum, som handlar om hur 1800- och det tidiga 1900-talets invandrare hade det i New York.

Det var förstås väldigt hårda livsvillkor för många av dem, här som i Europa, och museet erbjuder guidade turer genom lägenheter som i vissa fall stått helt orörda, i andra fall renoverats upp till exempelvis 1920-talsstandard. Rekommenderas starkt, även om det förstås finns fler storstäder än New York där folk levt hårda liv genom seklen. Stockholm inte minst.

 

Här är några bilder från körningen utmed södra Long Island och Long Beach:

Rejäla vågor.
Rejäla vågor.
Gångbron ut till stranden.
Gångbron ut till stranden.
En av södra Long Islands många och länga stränder.
En av södra Long Islands många och långa stränder.
En fyr på södra Long Island som faktiskt lyser.
En fyr på södra Long Island som faktiskt lyser.
En hobbyfiskebåt.
En hobbyfiskebåt.
En hobbyfiskebåt.
En hobbyfiskebåt.
En fin småbåtshamn strax öster om Long Beach.
En fin småbåtshamn strax öster om Long Beach.
Stranden vid Long Beach.
Stranden vid Long Beach.

 

In this article