7563
7563

Precis hemkommen från Gräsöhelgen så har jag gjort lite sjömätningsarbete inför en eventuell båttur norrut till Gräsö. Den är inte spikad, men det är ändå bra att räkna ut på förhand vilka distanser man har att göra med.

Från bryggan på Ingarö finner jag att det är ganska exakt 90 distansminuter upp till målet på östra (utsidan) av Gräsö. Då räknar jag med att gå den inre leden, genom Väddö kanal där det är 5 knops hastighetsbegränsning. Se kartan nedan. Räknat med en medelhastighet på 15 knop (marschfart ca 22-24 knop med avdrag för kanalen) så bör resan ta sex timmar.

Den yttre vägen, utanför/öster om Väddö, kan möjligen gå lite snabbare, men den är å andra sidan mera utsatt för väder och vind och dessutom ser den hyfsat tråkig ut, att döma av sjökortet.

Samtidigt går jag knappast hela sträckan Ingarö–Gräsö i ett svep i vilket fall. Snarare kan det handla om sträckan Norrtälje, eller därikring–Gräsö på en och samma dag, vilket är cirka 50 distansminuter. Den sträckan bör gå att klara på runt 3:30 med en snittfart på 15 knop.

Det finns en hel del info om Väddö Kanal i diverse båtfora på nätet (som exempelvis att segelfri höjd är 17 meter). Här har jag även plankat en del bilder från kanalen, som ger ett ganska idylliskt intryck:

Gammalt Väddö Kanal-vykort med SS Södertörn. Foto: Upplandia.se
Gammalt Väddö Kanal-vykort med SS Södertörn. Foto: Upplandia.se
Gammalt Väddö Kanal-vykort. Foto: Upplandia.se
Gammalt Väddö Kanal-vykort. Foto: Upplandia.se
Flygfoto över Väddö kanal. Foto: Upplandia.se
Flygfoto över Väddö kanal. Foto: Upplandia.se
Väddö Kanal. Foto: 10ga.com
Väddö Kanal. Foto: 10ga.com
Väddö kanal vid Älmsta. Foto: Upplandia.se
Väddö kanal vid Älmsta. Foto: Upplandia.se

Mer info om huruvida detta projekt blir av eller ej följer.

In this article