Hon rapporterar inifrån inbördeskrigets Syrien

1435
1435

CNN:s reporter Clarissa Ward, baserad i London, och hennes medarbetare spenderade sex månader åt att planera en veckas reportageresa i Syrien – ett högriskuppdrag som inkluderade besök i områden som hölls av rebellgrupper i direkt strid med den syriska regimen under al-Assad.

Mindre än 24 timmar efter att journalisterna anlänt i Syrien bevittnade de ett flyganfall som dödade elva personer, skriver CNN i ett pressmeddelande om Clarissa Wards reportageresa.

”Alltför länge har många av oss litat på gryniga YouTube-videor och intervjuer via Skype för att hjälpa oss få fram vad som pågår på marken i Syrien. Journalister har kunnat få visum till områden som kontrolleras av regimen, men det är alltför länge sedan någon journalist från väst trängde in i rebellkontrollerade områden. Vi ville se själva hur livet är under bomberna”, säger Ward i pressmeddelandet.

CNN:s Clarissa Ward i Syrien februari 2016. Foto: CNN
CNN:s Clarissa Ward i Syrien februari 2016. Foto: CNN

 

Inbördeskriget i Syrien är inne på sitt sjätte år. Siffrorna över antal döda varierar mellan knappt 200 000 människor upp till närmare 400 000. I augusti 2015 beräknade FN att 250 000 dödats i kriget.

Clarissa Ward och hennes två kollegor, producenten Salma Abdelaziz och syriska filmaren Bilal Abdul Kareem rapporterade ”under cover” i möjligaste mån utan att avslöja att de var journalister. Ward och Abdelaziz bar heltäckande niqab, berättar tv-kanalen i pressmeddelandet.

Tony Maddox, exekutiv producent på CNN International, säger:

”CNN är fastare besluten än någonsin om att ge vår globala publik en komplett bild av den alltmer komplexa situationen i Syrien.”

Bland annat besökte reportageteamet Aleppo, Idlib City och Maarat al-Numan där de intervjuade en läkare, Firas al Jundi, som var en av enbart en handfull läkare som ännu bemannade stadens enda sjukhus. Läkarna saknar mediciner och rent vatten, berättade al Jundi, och sjukhuset utsätts återkommande för attacker av både den syriska regimen och av ryska styrkor, enligt CNN.

Men, säger al Jundi:

”Det här är vårt land, vi kan inte överge det. Om vi lämnade så skulle vi sälja vår moral. Vilka skulle behandla folket?”

Här kan du se och läsa journalisternas reportage inifrån Syrien.

Här finns mer information om Clarissa Ward. Clarissa Ward på Twitter.

Mer om inbördeskriget i Syrien:

Vad har hänt på fem år? Se Al-Jazeeras grafik.

DOKUMENTÄR Så blev Syrien världens värsta krigszon

 

Efter fem års inbördeskrig syns nu små framsteg i försöken att mäkla fred. Förhandlingar ledda av FN har gett ett bräckligt eldupphör och i mitten av mars kom rapporter att ryska styrkor nu drar sig tillbaka, efter att ha stött al-Assads regim under ett antal månader.

Enligt en analys av Reuters har Rysslands president i allt väsentligt uppnått sina militära mål i Syrien – att vända kriget till regimens fördel – och kan nu dra sig tillbaka militärt för att lägga kraft bakom en fredsprocess.

Den grundläggande sprickan mellan USA och Ryssland, om huruvida Bashar al-Assad ska bort eller inte, består alltjämt.

In this article