Hackerattack mot svenska riksmedier

1298
1298

Flera stora svenska nyhetssajter utsattes av allt att döma för en omfattande attack på lördagseftermiddagen och kvällen den 19 mars. Svenska Dagbladets, Aftonbladets, Dagens Nyheters och Expressens sajter var tidvis omöjliga att nå.

Säkerhetspolisen har informerats och en brottsutredning hos Stockholmspolisen är inledd, skriver TT.

– Sajten har slagits ut och går inte att uppdatera på vanligt sätt. Vi ser också att det drabbar andra medier en omfattning som vi aldrig sett tidigare. Det är en oerhört allvarlig situation, säger Expressens ställföreträdande chefredaktör Karin Olsson till Ekot, enligt TT.

SvD:s och Aftonbladets sajter låg nere på lördagen.
SvD:s och Aftonbladets sajter låg nere på lördagen.

Det rör sig av allt att döma om en så kallad överbelastningsattack, också kallad dos-attack (denial of service), där en stor mängd datatrafik skickas till sajternas servrar som inte hinner svara på alla anrop. Därmed upplevs det som att sajterna ligger nere.

Ännu vid 22:30-tiden på lördagskvällen var det svårt att komma in på SvD:s och Aftonbladets sajter.

In this article