1472

Med start den 3 april sker en rad avslöjanden av medier i olika länder av hur rika och inflytelse personer och banker dolt pengar och sluppit undan beskattning. Avslöjandena är en del av The Panama Papers – som beskrivs som världens hittills största läcka.

Bakgrunden är denna: För runt ett år sedan kontaktas tyska tidningen Süddeutsche Zeitung (SZ) av en anonym källa som kommit över dokument från juristfirman Mossack Fonseca i Panama. I utbyte mot löfte om anonymitet laddar källan upp 2,3 terrabyte information till tidningen. Det är enorma mängder data och sägs utgöra den största läckan någonsin sett till informationsmängd.

Så omfattande är den att Süddeutsche Zeitung beslutar sig för att inleda ett samarbete med The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) för att alls kunna hantera informationen. Miljontals dokument skannas och indexeras med hjälp av Nuix, en specialanpassad mjukvara för att kategorisera stora mängder information, och görs sökbara.

Det är resultatet av det samarbetet vi ser nu. Bland annat har det avslöjats att Nordea hjälpt kunder med att skatteplanera via offshore-bolag i skatteparadis.

Här finns med läsning om Panama Papers:

ICIJ om Panama Papers

SZ: Berättelsen bakom läckan

SZ: Ett urval av avslöjandena

The Guardian: en värld av skumraskeri

In this article