Här är kartan som avslöjar NYC:s hetaste bostadskvarter

5307
Skärmdump från kartgrafiken nedan.
Skärmdump från kartgrafiken nedan.

Var finns New York Citys hetaste bostadskvarter?

Min unika kartgrafik här nedanför ger svar. Den är gjord med ett verktyg som heter Tableau Public och bygger på statistik från New Yorks byggnadsmyndighet, Department of Buildings.

[contextly_sidebar id=”2qDMDcHdXclnKiEf5maI6lcy2HzlbFrx”]

Statistiken innehåller samtliga bygglov utfärdade mellan 2013 och 2016 – över en halv miljon poster – som sorterats och gallrats. Det som visas i kartan är alla bygglov inom varje postnummerområde (zip code) för respektive år. I stapeldiagrammet till höger visas enbart bygglov för bostadshus (cirka 80% av totalen). I diagrammet i botten kan du se utvecklingen under 2013 till i år.

Du kan välja att granska ett, flera eller samtliga år. Genom att klicka på postnummerområdena får du se utvecklingen och antal bygglov för bostadshus för det specifika området.

Testa att klicka på kartan!

MER LÄSNING Allt om journalistik

SERIE Bra läsning

Den interaktiva grafiken ger intressanta möjligheter att följa byggboomens svallvågor över New Yorks fem stadsdelar. Här är några spännande konstateranden man kan göra:

• Klicka bort alla år utom 2013. Områden i två distinkta delar av stan framträder mörkgröna med särskilt många bygglovsansökningar: Delar av Staten Island och Rockaway i södra Queens.

Rockaway, Queens.
Rockaway, Queens.

Varför? Det finns en klar anledning. Staten Island, södra Queens och andra kustnära distrikt i New York och New Jersey var bland de hårdast drabbade efter superstormen Sandy som slog till hösten 2012, New Yorks hittills största naturkatastrof. Husen där spolades helt enkelt bort och exempelvis Staten Island upplevde ett kraftigt uppsving för byggsektorn året efter, vilket du kan läsa om här.

Long Island City, Queens.
Long Island City, Queens.

• Hoppa fram till 2016. Vips fokuseras New Yorks byggboom till Long Island City och kvarteren närmast East River i västra Queens. Testa att klicka på det postnummerområdet, 11101. Stapeln till höger avslöja att nära 80 bygglov för bostadshus lämnats in bara i år.

Long Island City är därmed ett av New Yorks just nu hetaste områden för bostadsbyggen, vilket jag skrev om här. De här husen, närmast East River nära en fin park som heter Hunter’s Point, är alla nybyggda:

Long Island City, Queens. Foto: Erik Bergin
Long Island City, Queens. Foto: Erik Bergin

Varför ägnar jag tid åt detta, undrar du kanske. Den här typen av visualiseringar av statistik – som kallas databasjournalistik i brist på bättre term – är ett av de hetaste journalistiska områdena just nu, möjligen jämte webb-tv. Redaktioner investerar massor av tid och pengar i journalistiska projekt som bygger på statistik. Ett prisbelönt exempel är SvD:s räntekartan. Ett annat exempel som jag skrivit om är Los Angeles Times prestigeprojekt The Homocide Report där tidningen listar och rapporterar om varje mordoffer i stan. Det finns tusentals andra bra exempel.

Den här bostadskartan över New York är mitt första försök, men jag hoppas lära mig mer om vilka möjligheter som finns. De kommer att samlas under vinjetten databasjournalistik.

In this article