Toalagen i North Carolina skapar riksdebatt

1599
1599

I april 2016 skrev jag en nyhetsstory om en mycket kontroversiell lag i delstaten North Carolina, där jag själv pluggat en termin på 1990-talet, som väcker nationell debatt och tydliggör den uråldriga amerikanska motsättningen mellan delstatlig och lokal maktutövning kontra federal.

Av okända skäl publicerades artikeln aldrig på SvD.se men den är ändå läsvärd på sätt och vis. Så därför publicerar jag den här istället.

Den är skriven den 26 april, innan Ted Cruz avslutade sin presidentvalskampanj.

NEW YORK. North Carolina på USA:s ostkust har hamnat i nationens blickfång på grund av två lagar – om toalettbesök och röstning – som svingat sig upp i den nationella politiska debatten och presidentvalskampanjen. Den mest kontroversiella är den om vilka toaletter transsexuella ska gå på.


HBTQ-personer i North Carolina ska gå på den offentliga toalett som korresponderar med könet på deras födelsebevis. Det stadgar en ny delstatslag, kallad ”House Bill 2” eller HB2, som klubbades i delstatsparlamentet den 23 mars.

Strax efter att den vunnit laga kraft så uppstod demonstrationer både för och emot. I måndags demonstrerade flera hundra anhängare av HB2-lagen utanför North Carolinas högsta domstol i Raleigh, delstatshuvudstaden.

– Vi har en plikt att försvara vår delstat, att försvara sanningen och att försvara HB2, sa John Dustin, chef för NC Family Policy Council, en organisation som arbetar för kristna familjevärderingar, enligt Charlotte Observer.
Foto: Oneras (Flickr)
Foto: Oneras (Flickr)
Lika högljudda protester har hörts från lagens motståndare, som vill riva upp den och där många ifrågasätter varför den alls skulle behövas.

Mycket tyder på att lagen får ekonomiska konsekvenser för North Carolina – över hundra företag har anslutit sig till kraven på att den rivs upp och delstaten riskerar gå miste om investeringar som styrs om till andra håll.

Men att House Bill 2 alls kunde passera parlamentet och därefter undertecknas av guvernören, republikanen Pat McCrory som kampanjar för omval i år, säger mycket om skillnaderna mellan norra och södra USA.

Härom året slog till exempel USA:s högsta domstol fast att homoäktenskap är lagliga i alla 50 delstater. Snabbt därefter uppstod konflikter i olika sydstater där tjänstemän vägrade utföra vigslar eller utfärda vigselattester eftersom homoäktenskap inte gick överens med deras religiösa tro.
North Carolinas delstatshuvudstad Raleigh. Foto: James-Willamor (Flickr)
North Carolinas delstatshuvudstad Raleigh. Foto: James-Willamor (Flickr)
Flera samfund förbjuder uttryckligen vigslar mellan personer av samma kön. Så sent som den här veckan anmäldes en sådan vigsel i Charlotte, North Carolina, eftersom den ansågs vara ett brott mot Metodistkyrkans interna regelverk.

HB2-lagen har även snabbt svingat sig upp i presidentvalskampanjen. Samtliga demokrater fördömer lagen medan uttalandena varit mera blandade från Republikanerna.

Donald Trump deklarerade i förra veckan att transsexuella personer borde få gå på vilket toalett de vill. North Carolina får betala ”ett högt pris” för lagen, sa Trump med syftning till de många företag – PayPal, Starbucks och Deutsche Bank bland många andra – som deklarerat att de överväger att dra sig ut delstaten. Både Bruce Springsteen och Pearl Jam har meddelat att de ställer in spelningar i North Carolina.

– Låt det vara det som det var innan, sa Trump och anslöt sig därmed till dem som anser att lagen är onödig.

Ted Cruz, den ultrakonservativa Tea Party-senatorn från Texas som konkurrerar med Trump om nomineringen som republikansk presidentkandidat, ger istället lagen sitt stöd.

– Han (Trump, reds anm) har gett vika för vänsterns agenda, som är att tvinga amerikaner att lämna Gud utanför vardagslivet, sa Cruz och kallade motståndet mot lagen för ”falsk tolerans” gentemot HBTQ-personer.

Bortsett från North Carolinas transsexuella befolkning så löper guvernören Pat McCrory själv risk att drabbas av sin egen lag.

Valet av ny guvernör i North Carolina, en klassisk ”swing state”, ser ut att kunna bli det jämnaste av alla guvernörsval i år. Vissa republikanska väljare väntas även ta in de ekonomiska konsekvenser som lagen väntas få för delstaten, även om de i grund och botten stödjer Pat McCrory.
North Carolinas guvernör, republikanen Pat McCrory. Foto: James Willamor (Flickr)
North Carolinas guvernör, republikanen Pat McCrory. Foto: James Willamor (Flickr)
– Jag är rädd att om de inte river upp lagen så kommer den att skada delstaten, säger republikanen Parrish Coldfelter, 79, i North Carolina till New York Times.

Han skulle vilja stödja guvernören i valet, säger han till tidningen, men överväger ändå att rösta på Demokraternas kandidat Roy Cooper av rädsla för HB2:s ekonomiska konsekvenser i form av ute blivna jobb och investeringar.

I måndags beslutade även en federal domare även att de hårda reglerna i North Carolinas vallag ska vara kvar.

Delstatens regler stadgar bland annat att väljare måste kunna visa upp id-kort och inte kan registrera sig som väljare samma dag som valet. Unga väljare kan heller inte registrera sig före sin 18-årsdag.

Bråket om vallagen är ett av flera som pågår runt om i USA, där flera, ofta republikanskt styrda, delstater genomfört skärpningar av reglerna som dess kritiker hävdar har som syfte att försvåra för svarta och andra minoriteter att rösta i presidentvalet den 8 november.

 

In this article