3079
3079

HARRISBURG, PA — Så har jag äntligen sett den, kärnreaktorn  på Three Mile Island i Harrisburg, Pennslyvania, där USA:s värsta kärnkraftskatastrof inträffade den 28 mars 1979.

three-mile-island-2016-11

Varför är det så intressant att se sådana historiska platser? Jag vet inte, men det är något med att stå någonstans och veta att någonting har hänt just där just då. Samma känsla överallt. Jag har gått och även åkt tåg över Bron över Floden Kwai, kollat in nya 9/11-museet på södra Manhattan och studerat resterna efter jordbävningen i Kobe, Japan, av samma orsak: det är historiska platser.

Nu är det förvisso inte så att man kommer ändra fram till reaktor 2 som havererade i Harrisburg. Den står på ön Three Mile Island mitt i Susquehanna River strax söder om Harrisburg, Pennsylvania, och ön kontrolleras helt av kraftbolaget. Den havererade reaktorn ägs för övrigt inte längre av samma kraftbolag som äger reaktor 1 som fortfarande är igång. Tvåan har, antar jag, tagits över av försäkringsbolagen sedan länge. Men den står alltjämt kvar där, med de övergivna kyltornen bredvid, och går utmärkt att se på håll från landsvägen längs flodbanken.

Så här ser det ut:

En minnesplakett om kärnkraftsolyckan 1979. Foto: Erik Bergin
En minnesplakett om kärnkraftsolyckan 1979. Foto: Erik Bergin
De övergivna och delvis nedmonterade kyltornen till reaktor 2, Three MIle Island. Foto: Erik Bergin
De övergivna och delvis nedmonterade kyltornen till reaktor 2, Three Mile Island. Foto: Erik Bergin
Reaktor 2 på Three Mile Island som råkade ut för en partiell härdsmälta 1979. Foto: Erik bergin
Reaktor 2, vänster, på Three Mile Island som råkade ut för en partiell härdsmälta 1979. Foto: Erik bergin

Olyckan kom sig av en kombination av mekaniska fel, otydligt utformade kontrollpaneler  och den mänskliga faktorn. Personalen i kontrollrummet trodde felaktigt att reaktorn höll på att överflödas av kylvatten och ströp tillgången på vatten. Iställlet hade en ventil fastnat i öppet läge och vattnet rann ut. Reaktorhärden blev för varm och smälte, en aning förenklat. Det finns mer att läsa på Wikipedia.

Man når Three Mile Island via en smal bro. Vid brons fastlandssida finns säkerhetsvakten och det går inte att ta sig ut på ön utan tillstånd (eller, antar jag, med båt). Strax bredvid Three Mile Island finns en fin by med enkla åldrade hus. Kraftverkets höga kyltorn syns flera kilometer bort och från den fungerande reaktor 1 pyser ånga som syns på långt håll.

three-mile-island-2016-2

three-mile-island-2016-6three-mile-island-2016-10

three-mile-island-2016-12

Saneringen, läser jag, inleddes strax efter olyckan 1979 och var klar först fjorton år senare, 1993. Själva reaktorbyggnaden tycks ha ansetts för kontaminerad för att göra något åt, så den stor alltjämnt kvar som en historisk relik.

three-mile-island-2016-4

three-mile-island-2016-13

Alla som kan sin Tage Danielsson – och sin Harrisburghistoria – minns den fina monologen om sannolikhet som Linköpingskomikern skrev efter olyckan på Three Mile Island”:

En annan populärhistorisk twist är filmen The China Syndrome starring Jane Fonda, Jack Lemmon och Michael Douglas – som handlar om en incident i ett fiktivt kärnkraftsverk och som visades precis samtidigt som olyckan i Harrisburg 1979.

Här är den något kackiga trailern:

 

In this article