5 Napkin Burger på 14:e gatan

2603
2603

Vissa ställen har mer på menyn än bara mat och dryck. 5 Napkin Burger (karta) i korsningen 14:e gatan/3:e avenyn på Manhattan är ett sådant. Brunchmenyn är inbjudande, utbudet av burgare maffigt, baren bred och ölsortimentet oväntat stort, med två uppslag i menyn tillägnade olika flasköl från världens alla hörn. Inte minst hittar vi en fin samling nordamerikanska IPA och lager som exempelvis Anchor Steam från Kalifornien, men där finns även exempelvis Kopparbergs Cider (!). Det är dock det enda svenska inslaget på ölmenyn.

Men nu råkar det vara brunch vi kommer in för att äta. Och vilken brunch sen. Vi slår till på dels Artichoke Benedict, ”our artichoke, spinach & mozzarella dip, gratineed on a toasted potato roll with 2 poached eggs & hollandaise sauce”, dels Brunch Tacos, ”2 flour tortillas, scrambled eggs & chorizo with salsa verde, cotija cheese & crispy shallots”. Särskilt de läckra ägg Benedict är som en liten portion godis – man vill bara ha mer. Även tacosen håller hög klass, men är inte lika utsökt.

Vi gissar att vi snart är tillbaka för att pröva utbudet av burgare (och öl).

Baren är som sagt rejäl och det finns lite olika typer av bord, klassiska bås och större bord för mera omfattande sällskap. Vi vågar påstå att det nästan går att köra en helkväll på en 5 Napkins. För en jämförelse kan man nämna att det har likheter med The Smith, som du kan läsa om här. Restauranglokalen är blivit mysig på något sätt, trots att köttkrokarna från dess tidigare liv som sannolik slaktlokal hänger kvar i taket och ger en något ödesmättad inramning för den som tittar uppåt. Varning för toaletterna som kan vara iskalla på vintern.

Det finns förresten fem 5 Napkin Burger: tre i New York, ett i Boston och ett i South Beach, Miami.

Läs mer om 5 Napkin Burger

Till New York-guiden

Ägg Benedict på 5 Napkin.
Ägg Benedict på 5 Napkin.
5 Napkin Burger på 14:e gatan.
5 Napkin Burger på 14:e gatan.
Ölmenyn håller för en granskning.
Ölmenyn håller för en granskning.

 

In this article