1566
1566

Ingen, utom Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog, verkade tro att det skulle gå vägen. Ändå säkrade Sverige den åtråvärda platsen i FN:s säkerhetsråd redan efter första omröstningen i generalförsamlingen tisdagen den 28 juni 2016. Det är 20 år sedan Sverige senast satt i rådet.

Jag bevakade saken på flera sätt i SvD. Inför omröstningen läste jag in en 2 minuters nyhetstext i en video, som du kan se här. Jag gjorde även en förhandsintervju med FN-ambassadören Olof Skoog, som finns här.

På tisdagen bevakade jag omröstningen på plats i generalförsamlingen (se mitt foto ovan). Dels rapporterade jag i den här liverapporten, dels skrev jag en nyhetstext till papperstidningen och webben, som du hittar här.

Till torsdagstidningen gjorde jag även en intervju med FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson. Du hittar artikeln här.

Apropå hotet om en brittisk exit ur EU, brexit, så skrev jag även en kommentar om vad det kan få för effekt på FN och Storbritanniens permanenta plats i FN:s säkerhetsråd. Texten, publicerad på torsdagen, finns här.

Analysen om britterna, brexit och FN.
Analysen om britterna, brexit och FN.

Så här såg det ut i tidningen:

Intervjun med Jan Eliasson i New York.
Intervjun med Jan Eliasson i New York.
Förstasidan i onsdagens SvD.
Förstasidan i onsdagens SvD.
Uppslaget i onsdagstidningen om Sveriges succéseger i kampen om en plats i säkerhetsrådet. Artikeln byggde på intervjuer med utrikesminister Margot Wallström (S) och svenska FN-ambassadören Olof Skoog.
Uppslaget i onsdagstidningen om Sveriges succéseger i kampen om en plats i säkerhetsrådet. Artikeln byggde på intervjuer med utrikesminister Margot Wallström (S) och svenska FN-ambassadören Olof Skoog.
In this article