ISIS massmordorgie når Dhaka, Bangladesh

1902
1902

NEW YORK — Islamiska Staten, som också kallas ISIS, ISIL, IS eller Deash, kan bocka av Bangladeshs huvudstad Dhaka på sin lista över terrormål. Åtminstone har gruppen tagit på sig ansvaret för terrorattacken i fredags, den 1 juli. Jag var i Dhaka 2010, dock inte just på det café, Holey Artisan Bakery i Dhakas diplomatkvarter, där attacken genomfördes. Jag har däremot varit i samma kvarter, i Sveriges ambassad som ligger ett par hundra meter därifrån.

Här ligger Holey Artisan Bakery:

Attacken inleddes på fredagen när, enligt nyhetsrapporter, åtminstone sju tungt beväpnade extremister stormade kaféet. De var beväpnade med skjutvapen och någon form av sprängladdningar. En gisslansituation utvecklade sig och först tolv timmar senare kunde en bangladeshisk säkerhetsstyrka storma restaurangen och frita ett antal personer.

Uppgifterna verkar något osäkra, men enligt BBC sköts sex terrorister ihjäl och en greps av polis. Japans regering uppgav att tolv personer kunde räddas, rapporterade AP, medan BBC fick det till tretton räddade. Enligt vissa rapporter var alla dödade, ett 20-tal, utländska medborgare, varav flera var italienare. Men enligt senare uppgifter omkom även ett antal bengladeshier. Enligt CNN omkom 20 personer.

De här bilderna av Holey Artisan Bakery är hämtade från Google:

holey-artisan-bakery-google-1holey-artisan-bakery-google-holey-artisan-bakery-google-2

 

En svensk källa på plats i Dhaka som En Resande Reporters Äventyr haft kontakt med säger:

”Jag var på det stället i lördags, för en vecka sen, när jag var i Dhaka. Ett bageri + restaurang, beläget på en innergård. Västerländska priser så mest expats och rikare Bangladeshier där.”

Källan säger också:

”Helt ny typ av våld. Vi blev utsatta av carjacking förra veckan. Också i Dhaka.”

Dhaka är ett i stora delar kaotiskt ställe. Bangladesh är ett av världens fattigaste länder och mycket av landets problem med fattigdom, underinvesteringar, extrem ojämlikhet, sanitära olägenheter och allmänt kaos konvergerar i just storstaden Dhaka.

I de centrala delarna, utanför diplomatkvarteren, råder trafikkaos och lokala transporter är en komplicerad apparat att förstå sig på. Längre ned mot floden blir gränderna smalare och trafikstockningarna övergår från att handla om ålderstigna bussar till rickshaws, andra cykeldrivna transportmedel och kärror. Floden bjuder ett myller av överlastade pråmar med grönsaker och andra produkter som lokalbefolkningen transporterar till marknaden, ålderstigna färjor och rudimentära varv där fartygsskrov svetsas samman och repareras med grova stålplåtar.

Här är några av mina bilder från Dhaka 2010:

Bangladesh
Trafikkaos i Dhaka, Bangladesh.

Bangladesh

Bangladesh

Bangladesh
Några av varvsarbetarna nere vid floden.
Ute pΠBuriganga i Dhaka.
Ute pΌ Buriganga i Dhaka.

Vid mitt besök för sex år sedan var säkerhetsläget relativt gott, även om stor fattigdom alltid utgör en viss risk för rån för en västerländsk besökare. Sedan dess har säkerhetsläget dessvärre försämrats drastiskt. Fredagens attack är bara det senaste beviset av en lång rad. Mycket tyder på att islamistiska extremister ligger bakom en stor del av våldet, även om uppgifterna som alltid är knapphändiga. En sekularistisk bloggare, Avijit Roy, hackades ihjäl den 19 juni i år efter att han återvänt till Dhaka, enligt vissa uppgifter för att delta på en bokmässa. Huvuddelen av de misstänkta dödades senare i skottlossning med polisen.

Det var bara ett av flera liknande dåd. Stratfor, en säkerhetsanalysfirma baserad i Texas, rapporterade i juni att flera av dåden var islamistiska kopplingar:

In many cases the Islamic State or al Qaeda has claimed responsibility for the attacks, but the government has blamed local militants. Prime Minister Sheikh Hasina has said her government will do whatever it takes to stop such attacks, though opposition leaders argue her policies are only meant to consolidate political power. Police have arrested thousands of people across the country over the past weeks.

Hur pass aktiva IS eller al-Qaida är i att planera och utföra dåden är oklart. Flera tidigare dåd, i exempelvis USA och Kanada, verkar istället ha utförts av så kallade ensamvargar, lone wolfs, som radikaliserats på egen hand, enligt säkerhetskällor. Det kan vara fallet även med fredagens attack mot kaféet, även om den tunga beväpningen som uppenbarligen användes i kombination med sprängmedel tyder på någon sorts avancerad planering och hjälp.

I Bangladesh, ett muslimskt land, har radikala element funnits sedan tidigare, även om en stor majoritet av befolkningen är fredlig och mest är sysselsatt med att dra in pengar och få ihop mat för dagen.

Men den senaste tidens dåd är en mycket illavarslande utveckling för ett land som Bangladesh vars polis, militär och underrättelsemyndigheter lider brist på finansiering och som redan på förhand har små möjligheter att hantera och förebygga våldsdåd av den är typen.

In this article