Ny delstat, samma politiker: Ohio & Trump

1576
1576

NEW YORK — Nu bär det av till ett nytt och förhoppningsvis spännande moment i presidentvalskampanjen: Republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio, nästa vecka. Det blir det första amerikanska partikonvent jag besöker så jag är lite uppspelt över det.

donald-trump-flickr-blackwhiteFast bara lite, för jag anar redan vilket stök med säkerhetskontroller, trängsel i överfulla svettiga presshallar och stress som jag och 15 000 (!) andra journalister kommer att utsättas för.

Huvudnumret under konventet är förstås att Donald Trump väntas utses till Republikanernas presidentkandidat. Evenemanget hålls i Quicken Loans Arena i centrala Cleveland. Efter att skrivit om detta konvent i flera månader nu i en lång rad artiklar så känns det roligt att faktiskt få komma dit.

Quicken Loans Arena, Cleveland. Foto: Wikimedia

För min egen del betar jag av en ny delstat, Ohio, som dessutom är en av det kommande presidentvalets ”battleground states” som såväl Clinton som Trump har chans att ta.

Måndag den 18/7, då konventet inleds, publiceras en inför-artikel om jippot som jag skrivit. Jag kan redan avslöja att den handlar en del om säkerhetspådraget runt konventet, inte minst mot bakgrund av polismorden i Dallas nyligen. New York Times har ett reportage om hur centrala Cleveland kommer att se ut som en belägrad stad, läs här.

Från nyhetsbyrån AP inhämtar jag följande, aningen illavarslande, beskrivning om Cleveland:

Once an industrial powerhouse, Cleveland is one of the poorest and most segregated big cities in America. Two out of five people live below the poverty line, second only to Detroit. Infant mortality rates in its bleakest neighborhoods are worse than in some Third World countries.AP

Hela AP-artikeln finns här.

Mitt upplägg för resan är att jag kör hyrbil till Cleveland och flyger hem till New York när konventet är över. Det inleds måndag och avslutas torsdag.

Några dagar senare är det dags för nästa spektakel, Demokraternas dito i Philadelphia, Pennsylvania. Dit är det betydligt närmare än Ohio så det blir bil åt båda hållen.

Och därefter väntar en månadslång och förhoppningsvis varm och regnfri semester i Sverige, till stor del i Stockholms skärgård. Den ser jag redan väldigt mycket fram emot.

In this article