NEW YORK — Det var mycket som var ovanligt, för att inte säga kämpigt, med den här veckan. Två av egenheterna:
Från måndag till och med onsdag, en tidsperiod på 72 timmar, jobbade jag 42 av dem. Så blir det när vallokaler ska bevakas på morgonen, rösträkningen efter det och därefter efterfesten. Det gav en tisdag-onsdag där jag jobbade 22 timmar i sträck, sov runt en timme och sedan for iväg till Pennsylvania för ytterligare 13 timmars jobb.
Det är inte utan att man är lite mör. Men de här jobbdygnen glömmer jag å andra sidan aldrig.
För dessutom: Donald Trump valdes till USA:s 45:e president.
Jag har inte ork att skriva ett särskilt långt inlägg, men jag kan ändå konstatera att det är en intressant upplevelse att ha varit med om. Stämningen i New York natten till onsdagen när valresultatet till slut stod klart var minst sagt surrealistisk.
Men jag kan ändå bjuda på lite ytterligare läsning, mitt från händelsernas centrum i New York City under timmarna då valet avgjordes. Jag skrev texten tidigt på onsdagsmorgonen åt SvD innan jag sov någon timme inför nästa arbetsdag. Den finns även att läsa här på SvD.se där den dessvärre inte fått särskilt mycket uppmärksamhet. Reportaget hamnade heller aldrig i papperstidningen av någon anledning, vilket jag uppriktigt sagt tycker var väldigt trist och ett uppenbart slöseri med korrespondentresurser.
* * *
Trumpväljare: ”Det här är vårt brexit”
Donald Trumps oväntade och storartade seger försänkte stora delar av New York City natten till onsdagen i chock samtidigt som Trumpsupportrar i röda kepsar jublade över den triumfatoriska skrällen.
– Vi tycker inte om allting runt Donald Trump. Men vi vill ha förändring, säger Trumpväljaren Jason Hertz, själv registrerad demokrat.
NEW YORK. Hillary Clinton hade slagit på stort. Jättekongresscentret Javits Center på västra Manhattan där hennes valvaka hölls var packat med inbjudna gäster som räknade med en segerfest.
Ett betydligt mindre Hiltonhotell tio-femton kvarter åt nordost var bokat av Donald Trumps valkampanj. Inför valet hade amerikanska medier vävt in en sorts symbolik kring de två evenemangen, där Clinton förväntades hålla sitt tal till nationen på en ståtlig blå scen med USA:s kontur och där Trump antogs förbereda sig mentalt för att erkänna sig förlorad i ett anonymt Hiltonhotell.
Men vartefter valet svängde under sen tisdagskväll så kom rapporterna om en allt större uppgivenhet bland Clintons anhängare. Många lämnade valvakan långt innan den kritiska delstaten Pennsylvania och flera andra var avgjorda.
Vid midnatt när SvD kommer fram till polisavspärrningarna runt Javits Center står klungor med Clintonsupportrar med bistra miner och väntar på taxi.
– Det är inte färdigräknat ännu, säger en medelålders kvinna korthugget.
Strax efteråt, några kvarter bort vid en valvaka utomhus utanför Fox News tv-studio längs Tredje avenyn, börjar stämningen stiga bland Donald Trumps supportrar.
Vi tycker inte om allting runt Donald Trump. Men vi vill ha förändring
Det alla väntar på är att Fox News ska ge Pennsylvania till Trump och därmed mer eller mindre säkra segern för honom. Flera Trumpanhängare har röda ”Make America Great Again”-kepsar och stirrar intensivt på en rad tv-monitorer som visar Fox nyhetsankare Bret Baier och Megyn Kelly i kanalens valstudio.
Vid 01:40 kokar det nästan över och Trumpanhängarna börjar skalla ”Call it, call it!” samtidigt som de blir alltmer säkra på att segern är inom räckhåll.
– Jag är inte förvånad. Jag trodde hela tiden att han skulle vinna, säger en medelålders man till SvD utan att ta blicken från tv-sändningen.
Förvirring uppstår när New York Times plötsligt rapporterar att tidningen ger Trump segern i Pennsylvania. Men Fox dröjer. Folk tittar ned i sina mobiler och uppdaterar frenetiskt nyhetsflödet.
Vid 2-tiden kommer beskedet att Hillary Clinton inte ska prata på sin egen valvaka.
”Lock her up, lock her up”, skallar Trumps supportrar, samtidigt som Clintons kampanjchef John Podesta dyker upp i direktsändningen från Javits Center några kilometer därifrån.
VIDEO Jag rapporterar i SvD från Manhattan när Trump talar
FOTO: OLA TORKELSSON
Under några timmar försänks New York i en något ödesmättad stämning när de 270 elektorsrösterna tycks vara inom räckhåll för Trump men ändå inte vara helt i hamn. Ingen tycks veta orsaken till dröjsmålet.
– Är det klart?, vrålar en taxichaufför vid ett rödljus.
New Yorkers går runt med sammanbitna miner i kvarteren runt valvakorna på Manhattan och ser ut att försöka ta in vad som håller på att hända.
Jag tror att en massa personer sa att de skulle rösta på Hillary Clinton men sedan inte gjorde det
Vid Trump-valvakan längs Tredje avenyn är Jason Hertz försiktigt positiv. Han bär röd Trumpkeps och har röstat på Republikanernas kandidat fast han egentligen är registrerad demokrat och röstade på Bernie Sanders i New Yorks primärval i april.
– Vi vi vill ha förändring, det är inte det att vi tycker inte att allting med Donald Trump. Hade det blivit Bernie mot Trump så hade Bernie vunnit, säger han.
Klockan närmar sig 3 och borta vid Javits Center har floden av besökare vid Clintons valvaka nästan klingat av helt. Regina Montoya och dottern Jessica Montoya-Coggins släntrar norrut längs Tionde avenyn på väg hem.
– Jag tror att en massa personer sa att de skulle rösta på Hillary Clinton men sedan inte gjorde det, försöker Regina Montoya analysera valresultatet.
– Det ligger mycket sexism bakom det, tror Jessica Montoya-Coggins.
[contextly_sidebar id=”wciR0MYigMtraOuMxsdJwwXuVUDG8yBG”]
De har latinamerikansk bakgrund och har som många andra med samma ursprung röstat på Hillary Clinton. När det nu står klart att den tidigare utrikesministern går miste om valsegern, i det mest överraskande valet i modern amerikansk historia, så konstaterar Regina Montoya att hon knappast kommer att få uppleva en kvinnlig president under sin livstid.
– Hur skulle vi kunna få fram någon som är mer kvalificerad än henne, frågar hon sig.
– Min min dotter kanske kan få uppleva det, funderar hon vidare.
Då kommer beskedet, som en chockvåg genom miljoner mobiltelefoner över hela Manhattan, att Donald Trump har säkrat segern och att Hillary Clinton har ring till New York-miljardären vid hans valvaka, med ett par kilometer emellan dem, och gratulerat.
Några minuter senare sänker sig en närmast andaktsfull tystnad över samlingen Trumpväljare utan för Fox News tv-studio när Donald Trumps segertal dånar över Tredje avenyn från uppsatta högtalare.
Jason Hertz, den demokratregistrerade Trumpsupportern som i vintras hoppades på Bernie Sanders, konstaterar:
– Det här är vårt brexit.