1213
1213

BRA LÄSNING — Den som sett Anthony Bourdains Parts Unknown på CNN tenderar att minnas programmet. Bourdain frossar i god och onyttig mat, dricker en massa öl eller överdoserar på risbrännvin, träffar nya människor och filosoferar om platsen där han råkar befinna sig (han har ca 200 resdagar per år).

Men det är något annat också med Bourdains show. Han bjuder på sig själv, men släpper ingen inpå livet. Han är hej och du med alla, ändå världskändis som ser ned på världen, nedsläppt med producenter och fotografer för att riva av ett avsnitt på en vecka. Det finns en kärvhet i Bourdains sätt att kommunicera med tittarna, en sorts ”här har du det, duger det inte kan du dra åt helvete”-attityd.

Skärmdump från New Yorker.

Detta ger Parts Unknown dess nerv. Plus, förstås, mängder med exotiska resmål som likt få amerikanska tv-shower försöker visa omvärlden precis som den här (som exempelvis vid Bourdains möte med president Obama på en lokal sylta i Hanoi ganska nyligen).

Att bilden av djup, livserfarenhet och karaktär inte är yta utan innehåll förstår man när man läser New Yorkers porträtt av Anthony Bourdain, publicerat i februari 2017. Karln har varit stjärnkock, heroinist, småkriminell och är författare och tv-kändis. Det borgar för intressant tv, och det blir det också. Och dessutom intressant läsning.

Läs storyn här (obs, du behöver gott om tid…).

In this article