5033
5033

OSTHOLMEN De som möjligen följer En Resande Reporters Äventyr har fått stifta bekantskap med Ostholmen utanför Möja ett flertal gånger. Med goda skäl – det måste vara en av mellersta Stockholm skärgårds trevligaste öar. Men det finns en vinkel på ön som jag inte täckt förrän nu: utsiktsberget. Man ser det tydligt på exempelvis den här bilden, tagen från viken på norrsidan:

Utsiktsberget, Ostholmen. Foto: Erik Bergin
Holkarna på berget verkar vara obebodda.

Ostholmen hittar du genom att gira styrbord strax söder om Kyrkviken, Möja, om du kommer söderifrån. Se sjökort:

SJÖKORT OSTHOLMEN

Utsiktsberget är ännu en av öns trevligheter. Dess topp vätter mot väst och däruppe har du en prima utsikt över Möja och den inre skärgården.

På den här grafiken är berget utmärkt ihop med öns övriga attraktioner:

Att komma upp på bergknallen är dock en utmaning. Man måste ta sig inåt på ön till dess östra strand där det finns en möjlighet att klättra upp för den annars ganska lodräta klippväggen. Leden finns vid krysset:

Klättringen är inte alldeles riskfri. Någon dryg meter upp på berget vid den utmärkta platsen finns en avsats från vilken det går att ta sig upp på toppen. För att nå hyllan finns en gammal seg och rätt tunn trädstam fastkilad mellan ett träd och berget. Observera att stammen blir hal när det regnat, så en klättring då är inte att rekommendera. Men vid torrt väder går det att klättra upp till stammen, balansera över och ta sig upp på berget via avsatsen i klippan. Så här ser det ut:

Du tar dig upp på berget genom att balansera på den här horisontella trädstammen. Foto: Erik Bergin

I vilket fall är det värt mödan när du kommer upp på toppen och kan njuta av den ståtliga vyn.

Utsikten från berget. Foto: Erik Bergin
Berget sett söderifrån. Foto: Erik Bergin
Norra viken en dag i juli. Foto: Erik Bergin
In this article