4467
4467

GUSTAVSBERG — För jag vet inte vilket år i ordningen har jag besökt höstens flytande båtmässa, sedan flera år i Gustavsberg. Här är tio motorbåtstrender värda att inspektera. Mina rapporter från tidigare båtmässor finns här.


Lättlastat

En Alukin CW 750 med lastlem.

Mysfaktorn står på minusskalan i den här Alukin CW750 men den som behöver frakta gods runt i skärgården gillar förmodligen den nedfällbara lemmen i fören. Flera alu-tillverkare erbjuder sådana skrov, bland andra Arronet. En stor Arronet CC Work går loss på drygt 1,4 miljoner kronor, men då gissar vi att det mest är företag som köper en sådan båt.

En Arronet med lastlem i fören.
En Arronet med lastlem i fören.

Mittkabin med gott om plats

Mittkabinen med stor bredd om än inte särskilt stor höjd i en Aquador 35 AQ.

Fritidsbåtar med så kallad ”mid cabin”, mittkabin mitt i båten, ger ofta bra utrymmen jämfört med att försöka trycka in en fullstor säng föröver. Här har vi Aquador 35 AQ med en sådan lösning som funnits på marknaden i några år. Sängen i den fyrkantiga kabinen under hytten är mycket rymlig, även om takhöjden inte är suverän. Aquadoren har även möjligheten att duka ett trevligt långbord på akterdäck och har en stor taklucka över hytten. Men smakar det så kostar det: 3 249 000 kronor närmare bestämt.

Aquador 35 AQ.

Nya lösningar hos Axopar

En finsk Axopar med akterruff.

Finska Axopar visar upp flera modeller i Gustavsberg som tillhör några av de smartaste båtarna med flera annorlunda och praktiska lösningar. Ovan en Axopar 28 Aft Cabin som alltså har akterruff för två personer, vilket är ovanligt för en båt med utombordare. Något stort utrymme att sitta på akteröver blir det visserligen inte, men istället finns en stor sittplats föröver.

Akterruffen i en Axopar.

Den större 37-fotaren har en stor förruff och har förpassat köket ut på akterdäck. Axopars båtar kommer med stor taklucka och finns med hytt och öppna versioner. Den här 37:an har köket på akterdäck.

En Axopar med köket ute på akterdäck. Trevligt men inte alldeles praktiskt i alla väder.
Styrplatsen i en Axopar, med bra dörrar på båda sidor.
Takluckan i en Axopar.
Axopar.

Busterbjässe

Buster Phantom.

Buster försöker ta sig upp i storlekssegmentet för att, antar jag, bredda kundkretsen. Senaste tillskottet är Phantom som är en bjässe på 9,50 meter.


Dagbåt med liten hytt

En Finnmaster där det går att övernatta något dygn i den lilla – och inte supermysiga – ruffen.

En motorbåtstrend under flera år har varit rena dag- eller styrpulpetbåtar, mest lämpade för fiske, transport eller korta badturer, men där en minimal kabin för två personer tryckts in i fören som då får förhöjt fördäck. Här är en variant i Finnmaster 62 DC. Blir man inblåst i en vik så går det att tillbringa en natt under däck. Men stängningsanordningen för ruffluckan är simpel och väl enkel, en rem som knäpps fast med tryckknapp. För 6,2 meter båt får du betala 437 400 kronor.

Låsanordningen i Finnmasters ruff.

Söndagsputtra i snipa

Isloep, holländsk snipa.

Har du 350 000-400 000 kronor över och vill kunna mysa runt kobbar och skär med lite stil så kan du ta en funderare på den här vackra snipan, en Isloep 735. Gått om sittutrymme för vackert väder. Man anar att den holländska tillverkaren haft lugna kanaler i tanken med den här båten.


Låg akter – praktiskt, eller?

Låg akter på Marell.

Aluminiumtrenden håller förstås i sig bland motorbåtarna. I Gustavsberg finns exempelvis Arronet, Alukin, Alucat, Ockelbo, Marell och Anytec representerade, alla med aluminiumbåtar. Marell Boats, här en Marell 900 WA, sticker ut formmässigt med sin låga akter där däcket är precis över vattenytan. Kan vara praktiskt, men vi gissar att det finns risk för att få in aktersvall i båten vid låg fart. Kan också fås med hytt, då heter modellen 900 CC.

En Marell med något futuristisk cockpit.

Styrpulpet till lågpris

Sting 535 PRO, jämförelsevis billig styrpulpet.

Har man sommarstugan vid en sjö eller vid kusten måste man förstås ha en styrpulpetbåt. Ofta måste man dock även betala flera hundratusen kronor om man vill ha en ny båt med garantier. Så det är en aning befriande att hitta den här, en Sting 535 PRO, för 130 500 kronor. Vacker är den kanske inte, men åtminstone praktisk och utan särskilt mycket finesser som kan gå sönder.


Ribb med ruff

Tempest, ribbåt med ruff.

Som sagt så har vi sett styrpulpeter med minimal ruff i flera år. Trenden inbegriper nu även ribbåtar med oömt gummi över vattenlinjen. Här en Tempest 850 SWE där tillverkaren även tryckt in en minimal ruff att ta skydd vid dåligt väder eller gå på toan i. Någon riktig koj finns dock inte, men väl ett kylskåp. Båten kostar runt en miljon kronor.

Tempest har en ruff där det går att ta sig en pilsner och gå på dass.

Grilldäck

XO presenterar den här Cruisern med grillbord på akterdäck.

XO har berikat motorbåtsmarknaden med annorlunda design i flera år. Förutom med färgen så sticker denna XO Cruiser ut med den bastanta grill- och köksbänken på akterdäck.

In this article