Försvagad Irma lämnar dränkt Florida

1558
1558

Knappt hann USA och Texas återhämta sig från Harveys härjningar i södra Texas och Louisiana förrän orkanen Irma draog in över Florida, efter att ha löpt amok i Karibien. Och bakom Irma följer Jose, en annan storm som på fredagen nått kategori 4, den näst högsta styrkan, enligt nyhetsbyrån AP.

Amerikanska och andra journalister har strömmat till Florida för att bevaka orkanen, vilket fick nyhetsbyrån AP att på måndagen rapportera om potentiellt livsfarliga situationer som journalister hamnat i när de rapporterat om blåsten samtidigt som vinden skickat projektiler mot dem.

Myndigheter använder ofta milda överdrifter för att beskriva orkaner, i syfte att få folk att evakuera. Men Irma var en ytterst kraftfull storm på egna meriter. Minst 20 människor rapporteras ha omkommit i Karibien. Det rapporteras om oerhört omfattande förstörelse från flera karibiska öar.

[contextly_sidebar id=”op3KiAFZTSjPlA4MokrvuR1rGjuKnyu1″]

Ett vittne rapporterar enligt The New York Times:

”There are shipwrecks everywhere, destroyed houses everywhere, torn-off roofs everywhere. It’s just unbelievable. It’s indescribable.”

Över 5 miljoner människor i Florida har evakuerats. En körning norrut från Miami till Orlando tog tolv timmar torsdag-fredag, mot normala fyra, enligt AP.

President Trump twittrade en varning fredag morgon:

”Det krävs ingen raketforskare för att förstå att mera skador är nära förestående”, kommenterar polisen Frankie Thomas på karibiska ön Antigua till AP apropå att en ny storm är i antågande ute över Atlanten.

På måndagen nedgraderades en försvagad Irma till statusen ”tropisk storm” men rapporterades ännu vara potentiellt farlig, enligt AP.

Nu påbörjas ett mödosamt arbete med att reparera skador som lär kosta motsvarande miljarder kronor. 4,5 miljoner hushåll och företag är utan elektricitet i Florida, med ytterligare strömlösa norrut i Georgia.

Tre orkaner på en bild: Katia, som nu snabbt försvagas, längst till vänster, den kraftfulla Irma i mitten strax sydost om Florida och Jose till höger.

Här kan du följa orkanerna via Googles uppdaterade infokarta.

Stormarna kommer tätt nu – men Florida och Karibien är å andra sidan vana att hantera dem, till skillnad från Houston som översvämmades i augusti och New Orleans som drabbades än värre 2005 av Katrina.

I videon ovan ser du hur invånare runt Miami förberedde sig för orkanen.

Så här ser Miami och södra Florida ut under normala omständigheter.

Centrala Miami, Florida. Foto: Erik Bergin
Miami sett från Miami Beach.
Miamis skyline.
Miamis hamn.
Fyr utanför Miami
Miami Beach.
Amerikanska lyxfiskebåtar av märket Viking, Fort Lauderdale International Boat Show, Florida, okt/nov 2014. Foto: Erik Bergin
Fiske längs Floridas västkust.
Fort Lauderdale International Boat Show.
Det goda livet – fina villor, vatten och båtar i centrala Fort Lauderdale.
Beachen vid Fort Lauderdale.
Discovery Cove, Orlando.
In this article