Se Robert Redford göra fel i båt

6118
6118

I All is lost, som kom ut förra året och numera finns på Netflix, spelar Robert Redford filmens enda rollkaraktär som ensamseglare på väg i segelbåt över Indiska Oceanen. Mitt ute på havet seglar han in i en container som tappats från ett lastfartyg och som sliter upp ett hål i styrbordssidan av båten. Vattnet forsar in. Så långt är allt väl, inte för karaktären i filmen förstås men vad gäller filmen själv.

Redford lagar hålet nödtorftigt – han har tur med lugnt väder i flera dygn – och allting ser ut att ordna upp sig. Båten är dock strömlös och radion i spillror. När en storm kommer börjar båten åter ta in vatten. Redford tvingas gå i livbåten.

Jag ska inte berätta hela storyn, för någon annan kan ju vilja se rullen. Och sevärd är den på sätt och vis, men kanske är det mest en film för folk som aldrig varit på en båt. För vad som retar i alla fall mig är att Redford vid flera tillfällen gör fel, fel som om de inte gjorts i bästa fall hade kunnat klara en ensamseglare undan det osäkra öde det innebär att gå i en livbåt.

Exempel 1: sedan han krockat med containern är det första han gör inte att försöka laga båten eller få ut vattnet som runnit in. Han seglar istället vidare en bra bit, och går därefter och lägger sig innan han dagen därpå börjar pumpa ut vattnet.

Exempel 2: trots att han seglar över en ocean har han ingen satellittelefon med sig, eller annan bärbar radio som kan tas med i exempelvis en livbåt.

Exempel 3: när stormen viner genom riggen – som bryts – ger sig Redford ut på däck utan livlina.

Exempel, var var vi nånstans, 4: han tycks sakna varje form av solceller, vindgenerator, extramotor eller annan metod för att få elektricitet ombord.

Exempel 5: ett lock som glöms på en vattendunk gör att Redford blir av med allt sitt sötvatten, vilket han upptäcker först i livbåten. Det må vara hänt – alla kan göra fel – men varför har inte en ensamseglare med sig utrustning för att filtrera saltvatten? Finns att köpa i varje friluftsbutik med självrespekt.

Exempel, pust… 6: Redford går i livbåten innan hans segelbåt sjunkit, och utan att dessförinnan göra minsta försök att åter täta läckan och pumpa ut vattnet igen. Regeln lyder ju att man aldrig ska överge en båt som flyter.

Exempel 7: medan båten läcker och läget blir alltmer kritiskt väljer Redford att – raka sig?! Varför i hel**te läger man tid på det?

Exempel 8: det kan man kanske inte lasta Redford för direkt, men hans livflotte verkar vara av miserabelt usel kvalitet – knappast något man tar med sig på en jordenruntsegling.

Ja, ni fattar poängen: den här filmen ska nog ses av folk som inte kan någonting om båtar.

Men väljer man att bortse från de allvarligaste fadäserna så bjuder filmen utan tvekan på en del fina seglingsbilder och en del dramatik. Och Redfords skådespeleri går det egentligen inte att klaga på, han är ju proffs.

Filmen kan på sätt och vis också ses som en instruktionsfilm för ensamseglare: gör inte som Redford – så klarar du dig nog ganska bra.

In this article