1011
1011

Trumps tidigare kampanjchef Steve Bannon sparkades ut som presidentens chefsstrateg i somras.

I början av 2018 bröt han helt med presidenten över kommentarerna i skandalboken ”Fire and Fury” om Trumps Vita Huset. Han tvingades avgå även från högerpopulistiska kamapnjsajten Breitbart News, dit han återvänt efter jobbet i Vita Huset.

Men nu är Bannon tillbaka – som politisk konsult. Som DN avslöjar är hans nästa objekt svenska Sverigedemokraterna.

Jag har uppdaterat mitt tidigare porträtt om Steve Bannon – en av USA:s mest kontroversiella politiska figurer. Så här inleds texten:


Det finns något kring Steve Bannons kompromisslösa framtoning och hans förmåga att dyka upp i olika sammanhang som får journalister att älska honom. Under de sista månaderna av Donald Trumps eldfängda valkampanj 2016, när det var Bannon som styrde den, exploderade bevakningen av honom. Efter att Trump vunnit och Bannon blev presidentens chefsstrateg stod medierna formligen i brand över den kontroversiella utnämningen som fick USA:s liberaler att skaka av skräck.

Bannon hade aldrig jobbat i en politisk kampanj tidigare, än mindre i Vita huset. Men hans sätt, som författaren Michael Wolff beskriver i sitt eldfängda porträtt ”Fire and Fury, inside the Trump Whith House” om Trumps första månader i Vita huset, att bara göra saker oavsett om han visste hur de skulle göras eller inte – ”just doing it – the hell with how” – visade sig förvånansvärt effektivt.

När Bannon sedan sparkades ut i somras övervarvade de amerikanska medierna återigen. ”Bannon is OUT”, frustade en exalterad Wolf Blitzer, CNN:s mångåriga nyhetsankare och politikbevakare, i sin påannons på bästa sändningstid. Bannon gjorde en triumfatorisk återkomst till Breitbart News, den högerpopulistiska sajten han drivit innan han blev Trumps kampanjchef.

Så kom nästa smäll i början av januari i år, Bannons uttalanden om Trump och hans familj i ”Fire and Fury” som över en natt såg ut att beröva honom hans sista maktplattform. Han tvingades lämna även Breitbart News och verkade ha gjort sig omöjlig med sajtens mäktiga finansiär, den ultrakonservativa miljardärsfamiljen Mercer i New York.

Bannon var borta. Trodde många. Tills han dök upp i mars som politisk konsult åt tyska främlingsfientliga partiet AfD. En mission som han nu, som Dagens Nyheter avslöjar, tar vidare till svenska Sverigedemokraterna.

Bannon är tillbaka.


Hela artikeln finns att läsa här.

På SvD.se:

In this article