3530
3530

STOCKHOLM — Voi Scooters heter ett företag som börjat placera ut eldrivna sparkcyklar runt om i bland annat Stockholm innanför tullarna. De går att hyra av vem som helst som går förbi på gatan, förutsatt att du laddat ned Vois app i mobilen först och registrerat ett kreditkort.

SvD-reportern Mikael Törnvall på har gjort ett test av tjänsten som du kan kolla in här.

Jag ville förstås inte vara sämre utan spårade upp en Voi-hoj vid Fridhemsplan på väg hem från jobbet. Att köra igång är busenkelt: du klickar på den aktuella elscootern i appen och skannar av en QR-kod på cykeln. Sedan är det bara att åka iväg. Gasen sitter till höger på styret, bromsen till vänster.

När du åkt dit du ska — förutsatt att batteriet räckt — klickar du igen i appen och hyran är avslutad.

Sådana här tjänster är förstås en del av delningsekonomin med företag som AirBNB, Uber och en uppsjö bilpooler i diverse storstäder. Eldrivna sparkcyklar som de Voi erbjuder har utan tvekan en plats i en stad som Stockholm.

Men som SvD skriver så finns en del andra problem med just den här tjänsten. Det kan vara barnsjukdomar, men en irriterande faktor är att Voi-hojarna sällan finns där appen påstår att de ska stå. Den jag faktiskt fick tag på var mitt fjärde försök de senaste dagarna.

En annan inte oviktig detalj är priset. Företaget tar ut en startavgift, sedan betalar du beroende på hur långt du kör. Min resa var 1 kilometer och kostade 17,50 SEK, enligt appen:

Priset per längdenhet hade förstås blivit lägre om jag åkt längre, men det är ändå inte direkt billigt.

Kul är det dock. Fordonet kommer upp i runt 20 knyck. Just därför är nog hjälm att rekommendera.

 

In this article