3670
3670

INGARÖ — Den soliga söndagen 30 september lämpade sig ypperligt för lite båtfix. Det finns en rätt rejäl lista med saker som ska åtgärdas — trimplanen, GPS:en, bränslemätare som är ur funktion. Men jag tog mig istället an en del trädetaljer på båten som börjat se rätt ledsamma ut.

[contextly_sidebar id=”rsfhxfAQnSuBCRhplJM1asvrQquYvrqj”]

Vad jag misstänker är någon form av mögel, svartmögel, har angripit relingen och delar av däcket, som är av teak.

Jag har provat flera olika produkter: teakschampoo, olja samt en nyinförskaffad sprej, Prick-Fri (bilden), som sägs vara bra mot just mögelangrepp.

Inget av det har dock fungerat. Så nu tog jag istället slipmaskinen, satte på ett mellangrovt papper och gick loss.

Ännu en sprej som inte hjälper mot min svartmögel. Foto: Erik Bergin

Mekanisk bearbetning visar sig vara det enda som hjälper. Efter bara ett par minuters slipning hade jag fått bort de svarta prickarna på däck och reling. Tricket är att komma igenom lagret av intorkad olja överst (om du har lackade grejor gäller förstås samma sak) och sedan ned en bit så friskt trä kommer fram.

Däcket i övre delen av bilden var tidigare fullt med svarta prickar. Så här ser det ut nu:

Nyslipat och oljat. Foto: Erik Bergin

Så här fin blir styrbords reling efter slipning och med ett tunt lager teakolja:

Slipat och oljat. Foto: Erik Bergin

Och så här ser babordssidan ut som jag ännu inte hunnit med:

Oslipad del av relingen i aktern. Foto: Erik Bergin
In this article